General-major Milorad Stupar o ruskoj operaciji u Ukrajini: Ukrajinski PVO ne postoji, Rusi su pribjegli kontroli teritorija; Zauzimanje Kijeva i Harkova je ključno!

1

Uspjeh ruske specijalne operacije zavisiće od pada ili nepada Kijeva i Harkova istakao je penzionisani general-major i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije Milorad Stupar.

On je istakao da je cilj specijalne operacije ruske vojske zaštita ruskog stanovništva u Ukrajini i primoravanje zvaničnog Kijeva da pregovara o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine i obezbjeđivanja neutralnog statusa te zemlje.

-Velika je razlika između rata i specijalne operacije. U ovoj specijalnoj operaciji ruska vojska zasada nije imala za cilj pokoravanje i uništavanje jedne države, već da izvede jednu specijalnu akciju o zaštiti ruskog stanovništva i da primora vlasti u Kijevu da pregovaraju. Zbog toga se primjenjuje jedna operacija koja je u suštini svedena na to da se proizvede što je moguće manje civilnih žrtava, jer je svaki četvrti-peti stanovnik Rus ili je porijeklm Rus- ukazao je Stupar.

Kako ističe, ruske vazduhoplovne snage u potpunosti kontrolišu vazdušni prostor iznad Ukrajine, jer su ukrajinski PVO u potpunosti uništili. Stupar navodi da početnu fazu ruske specijalne operacije karakteriše visokoprecizni napadi na vojne objekte širom Ukrajine.

-U početnoj fazi ove specijalne operacije suština je da su izvršeni udari sa visoko preciznim oružjem. Ruska vojska je gađala selektivne gubitke. Svaki objekat koji je pogođen, a takvih je preko 1.400 je gađan selektivno sa tačnim koordinatama i tačno odmjerenim oružjem. Ukrajinski PVO i raketni sistemi su potpuno uništeni i ruska vojska kontroliše njihov cjelokupan vazdušni prostor. Takođe, svi ukrajinski avioni su prizemljeni. Ukrjinskoj vojsci su ostali samo pokretni sistemi tzv. trupni PVO koji može da uništi helikopter i nisko leteće avione-naveo je Stupar.

Stupar podsjeća da ruska vojska na ukrajinskom tlu primjenjuje taktiku tzv. kontrole teritorije koja predviđa opkoljavanje i držanje velikih gradova pod blokadom. Na taj način Rusi žele da izbjegnu nepotrebno i ogromono stradanje civilnog stanovništva koje ukrajinske trupe drže kao taoce.

– Sada se prelazi na tzv. kontrolu teritorije. Radi se pokretnim jedinicama, borbenim grupama koje prodiru kroz teritoriju Ukrajine, zaobilazeći gradove. U ruskoj doktrini svaki grad preko 500.000 stanovnika se zaobilazi i blokira, jer Rusi su imali veoma negativna iskustva u gradskim borbama u većim gradova u Avganistanu, Čečeniji i Siriji. To je vojska koja zna kako su krvoločne i teške borbe u gradovima. U Ukrajini je njima cilj  da Kijev i Harkov oslobode od nacističnih paravojnih formacija  uz pomoć lokalnog stanovništva i ukrajinskih regularnih snaga- kazao je Stupar.

On je naglasio da su planeri ruske operacije sigurno očekivali da će stanovništvo više pomoći u oslobađanju većih gradova, međutim, do toga nije došlo zbog toga što su se ukrajinske snage pripremile za takav scenario i što su podijelile na hiljade pušaka lokalnim stanovnicima i kriminalcima koji drže u strahu sve one koji bi se odlučili da pribjegnu Rusima u pomoć.

-Mnogi su potcijenili ukrajinsku vojsku, a ona nije za potcjenjivanje. Ona se pripremala za ovakvu operaciju. Oni su govorili o diverzantskim, zasebnim i partizanskim dejstvima na svojoj teritoriji. Oni su pripremali gradove za odbranu. Kličko je u Kijevu prije mjesec dana počeo izgradnju određenih odbrambenih položaja oko Kijeva. Takođe, podjela naoružanja u gradovima je pravi plan kontrole proruskog stanovništva. Ti ljudi koji su preuzeli 18.000 pušaka kontrolišu cjelokupno stanovništvo tih velikih gradova i otuda se pojavljuje problem odnosa uplašenih stanovnika prema ruskoj- kazao je Stupar.

Ukrajina je pripremala genocid u Donbasu, NATO će žrtvovati i poslednjeg Ukrajinca u sukobu sa Rusijim

Stupar nema dilemu  da je Ukrajina pripremala genocid tj. svojevrsnu Oluju na teritoriji Donbasa.

-Mobilizacija snaga, strani instruktori, izviđanje i pripremanje neonacističkih paravojnih formacija samo potvrđuju to. U tom reonu su Ukrajinci grupisali 90.000 vojnika. Vrlo je jasno da se spremao genocid u Donjecku. Toliko obavještajnih podataka je na to upućivalo i to se moralo spriječiti. NATO je planirao da žrtvuje ukrajinske vojnike do zadnje kapi krvi. Neće nijedna zemlja Zapada da gurne svoje vojnike u rat- zaključio je Stupar.

 

 

1 Comment
 1. Kontra Revolucija komentariše

  A ove naše budale se ulizuju da uvuku i tu malu Crnogorsku vojsku u rat !.
  Tako se prodaje rod svoj za par srebrenjaka !.
  Eno, ustaške budale vec skupljaju dobrovoljce !.
  Jebo vas NATO, za koga da ginete ?.
  Za Radulivica, Djukanovica i Krivokapica ?.
  Nek pokazu koliko su patrioti i vole Crnu Goru, nek zrtvuju svoju djecu za severnoatlantske i prozapadne i evropske vrijednosti !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.