Gašić: Nedopustivi pokušaji nasilne revizije Dejtona na štetu Srpske

0

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić ocijenio je da su, sa aspekta Srbije, nedopustivi bilo kakvi eventualni pokušaji nasilne revizije dejtonskih principa na štetu Republike Srpske.

– Svjesni smo opasnosti koje ovakve inicijative mogu unijeti u ionako veoma složene odnose između naroda i entiteta u BiH. Pozicija naše zemlje, kao garanta Dejtonskog sporazuma, jasna je i nedvosmislena, ali u isto vrijeme veoma složena – rekao je Gašić za junski broj vojnog magazina Odbrana.

On je naveo da je pritisak koji se vrši na Srbiju u formi rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici rezultat nastojanja Beograda da vodi nezavisnu i izbalansiranu spoljnu politiku, da održi vojnu neutralnost, da brine isključivo o sopstvenim interesima i ne zauzima strane.

– Licemjeran stav dijela takozvane međunarodne zajednice u vezi sa pitanjem nepovredivosti granica i teritorijalnim integritetom međunarodno priznatih država dobio je još drastičnije forme nakon početka ukrajinskog sukoba – kazao je Gašić, prenosi Srna.

On je rekao da Srbija ostaje dosljedna stavovima koje je njen predsjednik Aleksandar Vučić saopštio poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost odmah po izbijanju sukoba u Ukrajini – da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, zalaže se za mir, ali da ne uvodi sankcije Rusiji.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Gašić je ukazao na to da je za nju u Generalnoj skupštini UN, poslije nedjelja pritisaka i ucjena zapadnih država, glasalo manje od polovine članica UN, a da je dvije trećine svjetske populacije nije podržalo, među kojima i mnoge važne države islamskog svijeta.

– Sa ispodpolovičnom podrškom takva odluka ne bi bila izglasana ni u jednom parlamentu, ali eto, u Generalnoj skupštini UN je to moguće. Način na koji je ta nesrećna rezolucija usvojena i narativ kojim je obrazložena svjedoči o dubini političke hipokrizije dijela međunarodne zajednice, ali i o tome da njihova sila i arogancija, ipak, imaju ograničen domet – naveo je Gašić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.