Gardašević: Imali smo slučaj da na jednom pacijentu promijenimo tri respiratora koja nisu u funkciji

1

Problematični respiratori koji su stigli u KCCG prošle godine u aprilu nisu testirani u tom trenutku, rekao je pomoćnik direktora za inženjering i održavanje KCCG Rade Gardašević, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti.

“Konstatovali smo da ni jedan od tih aparata koji se nalaze u KCCG nisu u upotrebi. A osim toga, nije postojala ni odgovarajuća prateća dokumentacija. Ja sam sastavio izvještaj koji smo dali doktorki Ljiljani Radulović i sa tim izvještajem smo se obratili Ministarstvu zdravlja”, rekao je Gardašević.

On je kazao i da su na inicijativu Dr Borovinić Bojović dobili dio dokumentacije koji je postojao u Ministarstvu.

“Aparati su stizali u nekolike ture u Klinički centar. Ja sam prisustvovao istovaranju jedne ture. Baš u toj turi kojoj sam ja prisustvovao, aparati nisu bili testirani u tom trenutku i nije odrađena nikakva standardna procedura koja se radi prilikom dostave aparata KC”, tvrdi Gardašević.

Dodaje i da za te aparate nije urađena obuka.

“Prije svega svaki proizvođač ima svoje specifičnosti vezano za proizvodnju aparata. Imate više proizvođača i vrste aparata. Naravno za svakog novog proizvođača obavezna je prateća obuka, prije svega aplikacionog dijela. Za ove aparate nije sporovedena”, navodi Gardašević i dodaje da jedina provjera koja se mogla obaviti jeste standardni “self check” aparata, koji se dešava prilikom startovanja aparata.

“Mi smo imali slučaj da je po prijavama koje imamo od strane osoblja ti aparati probani. Aparat prođe čekiranje i kratak test na mehaničkim plućima. Međutim, kad se stavi na pacijenta ispostavi se da ne zadovoljava zadate parametre. Pa smo imali slučaj da na jednom pacijentu promijene tri aparata i ni jedan nije uspio da zadovolji zadate parametre, pa su stavljeni ti aparati kao nepouzdani. Dio aparata ima logove kojima se dokazuje da su predhodno bili paljeni i korišteni”, ističe pomoćnik direktora za inženjering i održavanje KCCG.

Potvrdio je da je Tužilaštvo tražilo sve informacije iz KCCG i svu dokumentaciju koju su posjedovali u trenutku zahtjeva su i poslali.

Gardašević je ponovio da nemaju nikakvu dokumentaciju kojom bi utvrdili početak ili kraj garancije i da u KCCG ne postoji ta dokumentacija a važna je ne samo zbog trenutnog stanja već i zbog održavanja aparata.

Izvor: Vijesti

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    E TUGO tugo…. Da na njemu isproba ate, e TUGO. Tužilaštvo odmah!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.