Galić: Ako se ne budu poštovale mjere, slijedi pooštravanje

2

Ako još nedjelju dana budemo imali ovakav broj oboljelih mjere će biti rigoroznije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić. On je dodao da je primijećeno da građani iz opština sa visokom transmisijom idu u restorane i kafiće u drugim opštinama pa će se pokušati reagovati u tom dijelu, zatim u dijelu inspekcijskih kontrola, ali i na drugi način.

On je gostujući u Radiju Crne Gore kazao da je epidemija u našoj zemlji od novembra mjeseca na visokom nivou i da se ne uspijeva staviti pod kontrolu. Ističe da su mnogi uzroci doveli do toga.

“Da stavimo epidemiju pod kontrolu ne možemo bez građana, institucija na lokalnom i državnom nivou i bez kontrole. Odgovor na epidemiju mora da bude širok društveni odgovor”, kazao je Galić.

On je podsjetio da je registrovana lokalna transmisija “britanskog soja” i dodao da je on 50 odsto prenosiviji.

“Epidemija se ubrazava i to je jedan od razloga što je epidemija na tako visokom nivou”, kazao je Galić.

Poštrene mjere u Budvi i Tivtu su, kaže, dale rezultata i to je, kako je dodao, indikacija za pooštravanje mjera i u nekim drugim opštinama jer je, kako je kazao, situacija daleko od stabilne. On nije mogao da govori o detaljima novih mjera koje su najavljene za danas, ali je kazao da je “sprečavanje uvođenja rigoroznih mjera i u drugim opštinama moguće samo poštovanjem postojećih u narednih nedjelju dana. U suprotnom doći će do pooštravanja mjera. Određene mjere će biti rigoroznije. Svjedoci smo svakodnevno situacije da je poštovanejmjera u svim opštinama na iskom nivou”, kazao je Galić.

Kako bi se epidemja svela na zadovoljavajući nivo, ističe da je potrebna vojnička disciplina.

“Primijetili smo da se građani premještaju u restorane i kafiće iz opština koje su imale visok nivo transmisije u neke druge opštine tako da generalno pokušaće se u tom dijelu reagovati, zatim u dijelu inspekcijskih kontora ali i na drugi način. Molimo još nedjelju dana da vidio kako će prethodne mjere davati rezultata koje su bile dosta stroge”, kazao je Galić.

On je dodao da za sada nema prijavljenih neželjenih reakcija na vakcinu.

“Osim lokalnih, prijava sistemskih reakcija nije bilo ali podaci se prikupljaju. Sve funkcioiše u skladu sa planom za imunizaciju”, kazao je Galić i dodao da će se masovna imunizacija sprovoditi po prioritetnim grupama kao što je predviđeno Strategijom.

“Građani će biti obaviješteni kroz medije kada bude sve spremno, mogu da se prijave za vakcinaciju putem sajta, a hronični bolesnici najprije treba da se obrate izabranom ljekaru”, kazao je Galić, piše Portal RTCG.

2 Comments
  1. PRAVEDNIK komentariše

    galicu ti pricas pricu za malu djecu . evo ti recept galicu i svima vama u kriznome stabu . zatvorite granice pod hitno uvedite za ulazak testove i karantin ka prosle godina . zabranjeno okupljanje galicu , zabrani tik tok ili tocak galicu , pa ovaj gradonacelnik vukovic vas je prevesla sve ali vi nijeste obracali paznju ili ste lakovjerni . pa svjedoci ste da se na ovaj tocak okuplja nenormalno veliki broj gtradjana i djece i niko ne drzi niti maske niti distancu , onda galicu policijski cas od svaki dan od 9 do pet stim da drasticno poostrite mjere kontrole i drasticno kaznjavati narod po dzepu pa da vidite svi kako ce se epidemija smanjiti isto ka prosle godine . 20 dana ljudi . probajte galicu dosta ste pricali . samo radite ka svi u svijetu.

  2. ja lično komentariše

    Do kad ce u ministrastvo da stizu neznaveni kadrovi Sns-a CG? Radirili su se po dubini samo tako,do stražara imaju raspored. A protjeruju one sto su radili i znaju da rade.šta će i po kojem zakonu penzionisana baba tetka u kabunetu sa crvenom frizurom? Zasto je bivsi sekretar iz Dg iz Dps jedini ostao ,je li to po babine linije iz DG?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.