Freedom House: Zakon o slobodi vjeroispovijesti produbio podjele – meta SPC

0

Prije svega nekoliko dana kako domaći, tako i mediji u regionu prenijeli su vijest o najnovijem izvještaju pod nazivom „Države u tranziciji“ poznate američke organizacije Fridom Haus (Freedom House) koja se bavi ljudskim pravima i promovisanjem demokratije u svijetu.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti produbio podjele – meta SPC

U pomenutom izvještaju FH se osvrnula i na stanje u Crnoj Gori koja je na listi ove organizacije otišla korak nazad, i iz „djelimično konsolidovanih demokratija“ došla u kategoriju „hibridnih režima“, što bi značilo da se Crna Gora susreće sa izazovima u vladavini demokratije i ostvarivanju ljudskih prava. Osim onoga što se moglo čuti i pročitati u medijima, a ticalo se „klizanja u diktaturu“, jedan vrlo važan dio izvještaja koji se tiče Crne Gore ostao je zanemaren. Neki od domaćih medija su pokušali osporiti pomenuti izvještaj, tvrdeći da su „litije u izvještaj za 2019. godinu ušle samo da bi se stvorila što negativnija slika o Crnoj Gori, iako su one postale aktuelne početkom 2020. godine“.

„Kroz eko proteste – podrška demokratiji“, kako je naziv dijela prethodno rečenog izjveštaj, pomenuti su protesti koji su okupili „deset procenata populacije“. Iako u izvještaju nije eksplicitno kazano na koje proteste se misli, neki mediji su protumačili da je riječ o litijama. Stavljajući po strani i mogućnost da je riječ o nekim drugim protestima, kojih je bilo, neosporna je brojnost litija krajem decembra mjeseca minule 2019. godine, o čemu govore izvještaji u arhivama sajtova eparhija čija se jurisdikcija rasprostire na teritoriji Crne Gore.

Zbog nepostojanja prevoda kompletnog izvještaja, šira domaća javnost je, za sada, ostala uskraćena za direktnu informaciju. Kao i mnogo puta do sada, u medijskom prostoru su se našle poluistine i interperetacije. Dok režimska aparatura tumači isključivo medijske izvještaje ili površno izvrće opšti zbirni izvještaj, vješto prećutkuju činjenicu da je Crnoj Gori posvećen cio poseban izvještaj. U nadi da će prevod potpunog posebnog izvještaja za Crnu Goru što skorije ugledati svjetlost dana (a dostavljamo u prilogu link ka originalu na engleskom jeziku), donosimo prevod pasusa koji se zaista odnose na kontroverzni Zakon i posljedice koje je izazvao:

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti, za koji se široko smatra da je uperen protiv Srpske pravoslavne Crkve, ipak je usvojen, izazivajući nasilne prekide u zgradi Parlamenta i hapšenje određenog broja članova DF-a. Njegovo donošenje je dodatno polarizovalo već podijeljeno društvo Crne Gore i skrenulo pažnju javnosti sa svih ostalih državnih afera.

Vladajuća koalicija je tokom godine u Parlamentu donijela nekoliko upitnih odluka, uključujući donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se vjerski subjekti obavezuju da dostave dokaz o vlasništvu nad bilo kojom nekretninom ili imovinom stečenom prije 1918. godine, što je zahtjev koji bi mogao opteretiti Srpsku pravoslavnu Crkvu.

U decembru je Skupština usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica (poznat kao „Zakon o slobodi vjeroispovijesti“) uprkos snažnim prigovorima mnogih opozicionih partija i Srpske pravoslavne Crkve, kojoj prijeti gubitak imovine, konfiskacijom od strane države. Svi pokušaji opozicije da izmijeni zakon prije njegovog usvajanja nadglasani su. Poslanici iz DF-a pokušali su da spriječe konačno glasanje o Zakonu izazivajući haos u skupštinskoj sali, ali ih je zaustavilo obezbjeđenje. Kasnije je sedamnaest poslanika DF-a uhapšeno zbog nasilnog ometanja. Predsjednik Đukanović potpisao je zakon 28. decembra, dan nakon što je usvojen. Veliki mirni protesti širom zemlje, koje je organizovala Srpska pravoslavna Crkva, odmah su započeli i nastavili se u 2020. godini.”

(Informativna služba eparhije budimljansko – nikšićke)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.