“Francuski predlog teško primjenljiv na Srbiju i Crnu Goru“

“Francuski predlog teško primjenljiv na Srbiju i Crnu Goru“

Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će Srbija u decembru otvoriti barem još jedno od, za sada, četiri pripremljena poglavlja i ocenila da se francuski predlog za proširenje EU ne odnosi na Srbiju, jer mi nismo kandidat za otvaranje pregovora već pristupajuća zemlja.

“Važno je da otvorimo bar jedno poglavlje, a mislim da možemo i dva. To nije grandiozan uspijeh, ali je dinamika koja pokazuje da uporno radimo, da ćemo imamo stprljenje i partnerski odnos, da ne dižemo ruke od procesa reformi”, rekla je Joksimović za RTS.

Na taj način šaljemo poruku da smo pozudan partner, rekla je ona i poručila “neka i EU pošalje poruku da je pouzdan partner, da drži do onoga što je i potpisano i dogovreno i da se pravila ne mijenjaju tokom procesa”.

Srbija je pripremila četiri poglavlja – 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, 4 na slobodu kretanja kapitala, 21 transevropske mreže i 14 – transport”, navela je ona i dodala da Srbija intenzivno radi na otvaranju i drugih pregovaračkih pozicija – na poglavljima 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, 28 zaštitu i pravo potrošača i javnog zdravlja i na Poglavlju 10 informaciono društvo i mediji.

Prema njenim riječima, francuski predlog za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana bi se teško odnosio na Srbiju i kako dodaje, bilo bi teško primjenjiv na pregovarački proces i Srbije i Crne Gore kao pristupajućih zemlja.

Dodala je da se dokument odnosi na kandidate kao što su Sjeverna Makedonija i Albanija ili potencijalne kandidate BiH i tzv Kosovo.

“Ako bi sve zemlje članice prihvatile taj predlog to bi značilo da bi Evropski savjet tu novu metodologiju morao da ubaci kao deo pregovaračkih okvira onda kada započnu pregovri o pristupanju”, rekla je Joksimović i podsjetila da je Srbija postala kandidat 2012. a da je pregovore počela 2014.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *