Francuski mediji: Na polju vakcina Evropa doživjela poraz

0

Evropa je na  polju vakcina protiv virusa korona doživjela poraz. U bici za isporuke vakcina na svjetsko tržište svaka država odgovara sama za sebe a Evropljani će platiti geopolitičku cijenu zbog svoje neorganizovanosti, ocjenjuje novinar francuskog lista „Poan“.

Zbog sporog reagovanja Evropa se suočava sa rastom stope smrtnosti od virusa korona, odlaganjem povratka u normalni život i sve većim jazom u odnosu na SAD i Kinu čije su privrede ponovo počele da bilježe rast, konstatuje se u članku.

„Nijedna država-članica Evropske unije ne figurira među najuspešnijim proizvođačima vakcina, u toj grupi su SAD, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija“, ističe autor i dodaje da je tih pet država na vrijeme predvidelo razvoj situacije i proziuvelo preparate ali i obezbijedilo proizvodne kapacitete što će im, uvjeren je, donijeti geopolitičke dividende.

U članku se navodi podatak da je Peking prodao 80 miliona doza vakcine u 40 zemalja, a Indija 25 miliona, a tu je i ruski „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koji se isporučuje Brazilu, Argentini, Egiptu, Mađarskoj, Slovačkoj i brojnim drugim državama svijeta.

Za to vreme zapadne zemlje pokazuju svoj egoizam – dok su SAD za sebe rezervisale najveći dio domaće proizvodnje vakcine, EU je uvela izvoznu kontrolu.

„Egoizam ima i političku cijenu. Parola ‘Amerika se vratila’ koju je na međunarodnu scenu plasirao Džo Bajden zvuči besmisleno zbog tvrdičluka bogatih država“, ocijenio je novinar i primijetio da je u okviru programa „Kovaks“ zemljama u razvoju isporučeno oko deset miliona doza vakcina, mada bi globalna saradnja omogućila da se svjetska privreda brže vrati u normalne tokove.
„Evropska unija nema šta da predloži“, ističe se u članku uz konstataciju da Evropa nije dobro procijenila neophodnost proširenja proizvodnih kapaciteta i to zbog pretjerane opreznosti, nedoslednosti i birokratskog aparata.

Na žalost, evropski poraz potvrdio je ispravan stav onih koji smatraju da Evropa, pretendujući na ulogu glavnog geopolitičkog lidera, nastavlja da veruje u neostvarive sne, zaključuje autor na kraju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.