Francuska: Rusija ne želi vojne akcije protiv Ukrajine

0

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan smatra da Rusija nema namjeru da se upušta u vojne akcije na istoku Ukrajine.

„Ne vjerujem da Rusija želi da izvede vojnu operaciju protiv Ukrajine, ali koncentrisanje ruskih trupa kod ukrajinske granice predstavlja rizik za razvoj sukoba“, rekao je Le Drijan za televiziju „Frans 2“.

„Razgovaramo sa Rusijom o potrebi deeskalacije. Treba sjesti za pregovarački sto i voditi dijalog u duhu normi koje predviđaju Minski sporazumi radi garancije cjelovitosti Ukrajine“, rekao je ministar.

U isto vrijeme, on je naglasio da, bez obzira na probleme u odnosima, „dijalog sa Rusijom je potreban“.

„Rusija je težak susjed, ali sa susjedima treba razgovarati“, dodao je Le Drijan.

Ranije su ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, francuski lider Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel tokom trilateralnog sastanka pozvali Rusiju da prekine gomilanje trupa kod ukrajinskih granica. Naglasili su da je neophodna potpuna realizacija Minskih sporazuma s obije strane i istakli da će Njemačka i Francuska nastaviti sa svojim zalaganjima u normandijskom formatu. Makron je istakao da u odnosima sa Rusijom treba definisati crvene linije, za čije kršenje se uvode sankcije.

Podsjetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je iznio tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbjednost Ukrajine. S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Oružane snage Rusije nalaze u područjima gdje postoji potreba za tim, i ostaće tamo dok rukovodstvo ne odluči drugačije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.