“France 24”: Namjera Vlade je da otme imovinu SPC

0

Predsjednik (Milo) Đukanović želi da stvori crkvu u Crnoj Gori – slično ukrajinskom scenariju. U stvarnosti, međutim, to mu neće proći lako, objavio je internacionalni medij sa sjedištem u Parizu, “France 24“ i dodao da je namjera Vlade Crne Gore da otme imovinu SPC kontraverza koja je razljutila i unijela nemir u živote većinskog pravoslavnog stanovništva.

U tekstu francuskog medija piše kako u srcu Crne Gore, manastir Ostrog, utisnut u kamenu liticu, prihvata hodočasnike u svoje mirno svetilište, ali da se ipak sveto mjesto pravoslavlja i ljekovitih moći danas suočava sa turbulencijom koja je oštro podijelila zemlju.

– Sveštenici i njihovi sledbenici nedeljama izlaze na ulice, optužujući vladu da planira da ukrade njihove svete relikvije i imovinu novim zakonom koji bi mnoge njihove crkve, uključujući i Ostrog, mogao pretvoriti u državno vlasništvo, objašnjava “France 24“.

Medij je dodao da se Đukanović zaigrao, odnosno da je pred njim dug put ako misli da će uspjeti da realizuje sličan scenario kao u Ukrajini i da stvori sopstvenu crkvu i prenio riječi O. Jovana Radovića koji je iskazao sumnju da se iza otimanja imovine od Crkve i vjernika kriju finansijski interesi pojedinaca.

Portal prenosi kako je lažna tzv. crnogorska crkva proglašena devedesetih godina te da nema ni dvadeset sveštenika, a najvažnije – da nema kredibilitet i da je pravoslavni svijet ni ne priznaje.

U tekstu se dodaje kako raspop Miraš Dedeić upkos svemu priželjkuje primjenu zakona i uspostavljanje nekih “novih puteva“.

“France 24“ zaključio je kako je ovo dovelo u fokus pitanje nacionalnog identiteta u zemlji u kojoj je više od 3/4 pravoslavnog stanovništva i više od trećine onih koji se izjašnjavaju Srbima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.