Forum o građanskom društvu i EU integraciji „Jesmo li odustali“: Odgovor na nedostatke u demokratskim kapacitetima crnogorskog društva

0

Dvodnevni Forum o građanskom društvu i EU integraciji pod sloganom „Jesmo li odustali“, održan je 12. i 13. juna u hotelu „Voco“ u Podgorici.

Događaj, koji je u okviru projekta „Podržani=osnaženi“ organizovao Fond za aktivno građanstvo, okupio je oko 40 učesnika i učesnica koji su imali priliku da diskutuju o brojnim važnim pitanjima koja nam se nameću na putu ka Evropskoj uniji.

Fokus je, između ostalog, bio na ulozi i iskustvu civilnog sektora i aktivnog građanstva u promovisanju demokratskih reformi i jačanju društveno-ekonomskog razvoja. Uz učešće relevantnih aktera iz Crne Gore, kao i predstavnika pojedinih organizacija iz Hrvatske, otvoren je prostor za razgovor o temama od značaja za naše društvo u procesu EU integracije, ali i za dodatno umrežavanje i saradnju.

Anica-Maja Boljević, izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo, poručila je da je da su ovakva okupljanja samo još jedna od potvrda vrijednosti projekata koje realizuju, te istakla značaj trogodišnjeg programa „Podržani=osnaženi“ koji fAKT sprovodi u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Ovim programom osnažujemo organizacije građanskog društva da promovišu transparentno, participativno upravljanje i demokratske reforme,  i da doprinose društvenom i ekonomskom razvoju Crne Gore, u skladu sa procesom integracije u Evropsku uniju. Većina okupljenih na Forumu predstavlja organizacije koje su podržane u okviru programa, koje svojim djelovanjem pokazuju snagu i značaj građanskog aktivizma, i koje ne posustaju uprkos brojnim izazovima. Stoga sam uvjerena da ćemo i u narednom periodu napraviti još konkretnije pomake ka boljem i istinski građanskom društvu“, kazala je Boljević u uvodnom obraćanju učesnicima.

Osvrnula se i na saradnju sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“, te podsjetila da prvi put za partnera u projektu imaju neku od članica Evropske unije, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost.

Branka Kaselj, direktorica „Slagalice“, ocijenila je da je dvodnevni forum u Podgorici dobra prilika za umrežavanje i diskusiju o svim onim temama koje se ne tiču samo Crne Gore,  već i zemalja u okruženju.

Svi mi imamo slične probleme i važno je to naše povezivanje i računanje na saveznike iz drugih organizacija. Organizacije koje mi podržavamo rade na promociji i zaštiti ljudskih prava u najširem smislu. Tako da bez obzira da li se radi o pravima osoba sa invaliditetom ili nekih drugih ranjivih kategorija, važno je da ih podržavaju i oni koji se bave zelenim politikama i oni koji se bave nekim drugim pitanjima gdje je sve tako društveno isprepletano“, poručila je Kaselj.

O kolektivitetu nasuprot građaninu/ki, aktivizmu i aktivnom građanstvu, jačanju desnice u Evropi, te brojnim socio-ekonomskim izazovima u našem regionu imali su priliku da prodiskutuju brojni panelisti kako iz zemlje, tako i iz regiona.

Vrlo je važno da se čuju problemi i da se stvori zajednička svijest o problemu, te da se zajednički radi na njegovom rješavanju“, ocijenio je Dominik Omerović, predstavnik Mreže za mlade Hrvatske i jedan od učesnika panela.

Građanski aktivista Aleksandar Novović istakao je važnost konstantnog preispitivanja kako koncepta građanskog društva, tako i koncepta aktivizma.

U tom smislu cijeli forum je izuzetno koristan. Možda ne možemo donijeti odmah neke mjerljive promjene, ali treba da porazmislimo gdje mi griješimo, gdje je naša odgovornost, koje potencijale mi još nijesmo identifikovali a kriju se u tim međudžepovima građanskog društva“, dodao je Novović.

Marija Popović Kalezić, izvršna direktorica Centra za građanske slobode, ocijenla je da je forum u organizaciji fAKT-a bio idealna prilika za osvrt na rad nevladinog sektora, te da od građanskog aktivizma i građanskog društva ne smijemo odustati.

Kada kažemo da je nevladin sektor dao puno toga društvu to sigurno stoji – od građanskog obrazovanja do građanskih vrijednosti, preko brojnih drugih uticaja na izmjenu ključnih zakonskih rješenja, do građanskog aktivizma i dodira sa samim građanima i građankama u onom najužem nukleusu društva. fAKT je prepoznao CEGAS, kao što je prepoznao i brojne druge organizacije, da ih dodatno podstakne, osnaži i ne samo da im pruži finansijsku pomoć već i svaku drugu koja je mnogo značajnija i mnogo bitnija tokom rada, rasta i razvoja manjih i srednjih nevladinih organizacija“, ocijenila je Kalezić.

Podsjetimo, Forum o građanskom društvu i EU integraciji: „Jesmo li odustali“ realizovan je u okviru projekta „Podržani=osnaženi“, koji je  osmišljen kao odgovor na nedostatke u demokratskim kapacitetima crnogorskog društva, sistemima odgovornosti, kao i reakcija na stagnaciju političkog, ekonomskog i društvenog razvoja.

Program obuhvata: razvoj kapaciteta, aktivnosti dijeljenja znanja, učenja kroz učešće u konkretnim akcijama, pristupa koji jača građansko društvo da stvori snažne veze sa građanima i za građane kroz uključivanje u procese javnih politika, uključujući marginalizovane grupe i manje razvijene zajednice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.