Forca neće podržati DPS kandidata za predsjednika Opštine Ulcinj

1

Odbornički klub Force neće podržati nijednog kandidata DPS za predsjednika Opštine Ulcinj, saopšteno je danas iz te partije.

U ključnom koalicionom partneru DPS na lokalnom nivou smatraju da su prijevremeni lokalni izbori trenutno najbolje rješenje za izlaz iz institucionalne krize.

Prema koalicionom sporazumu, mjesto predjednika Opštine, nakon izbora prije tri godine, pripalo je DPS a funkcija šefa lokalnog parlamenta Forci.

Krajem januara, sada već odlazeći predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, stekao je uslove za starosnu penziju ali DPS još uvijek nije izabrao njegovog nasljednika na toj funkciji.

U Forci smatraju da je prolongiranje i odlaganje okončanja mandata predsjednika Opštine, neodgovorno i štetno za grad i građane.

“Zakašnjelo obavještenje Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti da je predsjednik Opštine navršio 67 godina te da je isti ispunio uslove za penzionisanje, nedostatak kvoruma i odlaganje sjednica Odbora za izbor i imenovanja, te oklijevanja sa spiskom želja sa kandidatima za predsjednika Opštine Ulcinj, doveli su administraciju u jedan status quo, za koji je vraćanje mandata narodu jedino rješenje”, ocjenjuje se u saopštenju.

U Forci “tvrde da tokom rukovođenja opštinom, uz svesrdnu pomoć i podršku svih grana vlasti u Podgorici, nije ostvareno obećanje sa lokalnih izbora 2018, da bez DPS-a na čelu, nema razvoja grada“.

„Stoga je bilo koji kandidat za predsjednika Opštine iz te partije, neprihvatljiv za Novu demokratsku snagu Forca i smatramo da su lokalni izbori najbolji izlaz iz ove situacije“, zuaključuje se u saopštenju.

Sjednica Odbora za izbor i imenovanje SO Ulcinj, na kojoj je trebalo da bude utvrđen predlog o razrješenju Nrekića zbog stečenih uslova za starosnu penziju i imenovanje njegovog nasljednika na toj funkciji, koja je trebalo da se održi u petak, odložena je na zahtjev većine članova tog skupštinskog tijela.

Kao razlog, navedene su unutar partijske konsultacije za imenovanje novog kandidata za predsjednika Opštine, koji bi trebalo da bude predložen Skupštini na redovnoj sjednici u martu.

U igri za novog predsjednika Opštine, kako su Vijesti već objavile, ostala su navodno samo tri imena- glavni gradski arhitekta Aleksandar Dabović, direktor Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a i sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović.

Ukoliko bi Odbor Skupštini dostavio predlog za razrješenje Nrekića, shodno odredbama statuta, za vd predsjednika Opštine na period do 30 dana, odbornici bi birali između aktuelnih potpredsjednika Hatidže Đoni (DUA) i Astrita Hodže (DP).

Ta opcija, prema saznanjima Vijesti, za sada nije realna jer DPS želi odmah da istakne kandidata iz svojih redova, koji bi na toj funkciji ostao do redovnih izbora početkom naredne godine.

Iako su glavni partneri na vlasti sa po osam mandata, DPS svog kandidata U So, mkoja broji 33 odbornika, može progurati i bez Force uz pomoć ostalih koalicionih partnera- DP ima 7 mandata, DUA i SD po 3 a BS jedan mandat.

U Zakonu o lokalnoj samopuravi, u članu 66 stoji da u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor njegovog nasljednika mora biti završen u roku od 30 dana. Ukoliko se to ne desi, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, Skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

Predsjednik Odbora Sabri Salaj kazao je Vijestima da će nastavak sjednice vjerovatno zakazati za kraj iduće sedmice.

Nrekić je 30.januara 2021, napunio 67 godina života i više od 15 godina staža, o čemu je odbor, uvidom u personalni dosije, pravovremeno obavijestila sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Pranvera Sulić.

Na dodatni zahtjev Salaja, Sulić je pojasnila da Nrekić zaključno sa 31.01.2021, ima 36 godina, 10 mjeseci i pet dana staža osiguranja.

U Zakonu o radu u članu 164, stavu 1, piše “da radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom“.

U Statutu Opštine Ulcinj u članu 87 stoji da se prestanak mandata predsjedniku Opštine, ostavkom i po sili zakona, konstatuje aktom Skupštine.

Svi odbornički klubovi u Skupštini opštine Ulcinj u Odboru za izbor i imenovanje, koji broji sedam članova, imaju po jednog predstavnika.

(Vijesti)

1 Comment
  1. MIKI komentariše

    Nece niko sa Milom sotonom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.