Fon der Lajen o sofagejtu: To se dogodilo zato što sam žena

0

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen snažno je osudila način na koji je tretirana tokom posjete Turskoj, kada je ostala bez stolice, ističući da se to dogodilo zato što je žena.

“Ne nalazim nikakva opravdanja za to kako sam tretirana. To se dogodilo zato što sam žena”, izjavila je Fon der Lajen u raspravi u Evropskom parlamentu u kojoj je, u vezi s odnosima EU-Turska, dominiralo upravo pitanje takozvanog „sofagejta“.

U raspravi je učestvovao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, kojeg su mnogi zastupnici kritikovali zašto nije odmah reagovao i spriječio poniženje predsjednice EK.

Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel posjetili su 6. aprila Tursku. Prilikom susreta s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Mišel je sjeo na stolicu odmah pored Erdogana, dok je Fon der Lajen morala sjesti na obližnji kauč sa strane, a preko puta nje na drugom kauču bio je turski ministar spoljnih poslova.

Po tome je ispalo da je Fon der Lajen tretirana kao Mišelova ministarka. Na snimku se jasno čuje “hm” Ursule fon der Lajen kada je shvatila da za nju nema mjesta pored Erdogana.

Predsjednik Evropskog savjeta Mišel uopšte nije reagovao. Incident je u medijima dobio ime „sofagejt“.

Fon der Lajen je istakla da za različiti tretman predsjednika Evropskog savjeta i Komisije nema nikakvog uporišta u evropskim ugovorima.

„Da li bi se to dogodilo da sam bila u odijelu i kravati?”, upitala je Fon der Lajen.

“Osjećala sam se žalosno, povrijeđeno, usamljeno, kao žena i kao Evropljanka. Tu nije riječ o protokolarnom rasporedu sjedenja, ovdje se radi o samoj suštini onoga što mi jesmo, vrijednostima koje Unija zastupa. To pokazuje i koliko smo još daleko od toga da žene budu tretirane ravnopravno, uvijek i svuda”, rekla je vidno ljuta Fon der Lajen.

“Ja sam prva žena predsjednica Evropske komisije. Očekivala sam da tako budem tretirana prilikom posjete Turskoj, kao predsjednica Komisije, ali nisam”, dodala je.

Spomenula je kako se na fotografijama s ranijih sastanaka ne vidi da nedostaje stolica, ali se na njima vide samo muškarci.

Ona je kritikovala Tursku zbog napuštanja Istanbulske konvencije, obavezujućeg sporazuma Savjeta Evrope za borbu protiv nasilja prema ženama i djeci.

“Grozna je stvar da se Turska, kao jedna od utemeljivačica Savjeta Evrope, povlači iz te konvencije”, rekla je.

Istovremeno je kritikovala i one države članice EU koje ne žele ratifikovati Istanbulsku konvenciju ili razmišljaju da je napuste.

“To je neprihvatljivo. Svako nasilje protiv žena i djece je zločin i mora se zvati zločinom i biti kažnjeno kao takvo. A da bismo bili vjerodostojni, ne smijemo samo kritikovati, nego moramo djelovati i u svojoj kući”, rekla je.

Mišel je u svom obraćanju zastupnicima izrazio žaljenje zbog incidenta koji se dogodio, rekavši da razumije da se zbog toga mnoge žene osjećaju povrijeđenima. Rekao je da je s Fon der Lajen i sa službama Komisije i Evropskog savjeta dogovoreno da se ubuduće takve situacije nikada više ne ponove.

Mnogi zastupnici su kritikovali Mišela što nije drugačije reagovao. Dio zastupnika prigovarao je zbog toga što EU “popušta” Turskoj i daje se ucjenjivati, dok vlasti u toj zemlji ne poštuju temeljna demokratska načela.

Posjeta Ankari bila je prilika da se uputi poruka snage i jedinstva EU, a poslata je poruka slabosti, rekao je šef zastupničke grupe EPP-a Manfred Veber.

Zastupnica Zelenih Ska Keler rekla je da je “razočarana” Mišelovim postupkom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.