Fjodor Birjukov za Borbu: Vlast u Crnoj Gori prinuđena da radi za tuđe interese

0

Član Predsjedništva ruske partije Rodina Fjodor Birjukov saopštio je u razgovoru za Borbu, da je na istražnim organima Rusije da utvrde da li ima elemenata za pokretanje istrage protiv Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Crne Gore zbog optužbi na račun Rusije, u aferi “državni udar”. Prema njegovim riječima ta stvar je na istražnim organima Rusije, jer on nije zvanično lice. On je kazao zvanična Moskva ovaj sudski postupak protiv lidera DF-a smatra kao politički montiran proces.
“Ja nisam zvanično lice, i ne mogu dati odgovor na pitanje da li će protiv Katnića biti pokrenuta istraga u Rusiji. To je stvar istražnog komiteta, MSP, Javnog tužilaštva…”, kazao je on.
Birjukov kaže da je politički pritisak Zapada na Crnu Goru veoma jak.
“Siguran sam da su i Đukanović i sve njegove kolege, kao i sama ekonomija Crne Gore na gubitku zbog sankcija i vođenja antiruske politike, i mišljenja sam da su oni jednostavno prinuđeni da djeluju zarad tuđih interesa, poručuje Birjukov.
Zvanična Rusija, dodaje on, nikada nije podržavala bilo koju partiju.
“Što se tiče sudskog postupka koji je u toku, u zvaničnim pismima Sergeja Lavrova, upućenim našem predstavniku partije Žuravljovu, ističe se da MSP pažljivo prati ovaj proces i smatra ga političkom angažovanošću. Konkretno, MSP zanimaju sve optužbe, a naročito one koje su usmjerene protiv zvanične vlasti i određenih građana naše zemlje. Dakle, možemo zaključiti da zvanična Moskva ovaj postupak smatra kao politički montiran proces. Što se tiče partije Rodina, podrška našim prijateljima i partnerima sa kojima smo potpisali zvanične sporazume je sasvim normalan tok događaja. Mi, naravno, kao predstavnici partije došli smo da pružimo podršku Milanu Kneževiću i Andriji Mandić, kao i svim predstavnicima DF-a u ovim teškim trenucima, i utoliko jer dvije godine već sarađujemo. Geopolitički interesi DNP, DF i Rodine su potpuno identični, dok na planu unutrašnje politike imamo krajnje slična razmišljanja. Zato ove partije smatramo kao bratske i naravno da ćemo da ih podržavamo. Naš cilj je da pokažemo da je u ovakvoj situaciji uzajamna saradnja i moguća i potrebna, ekonomska saradnja se nije prekinula, a vjerujemo da će politička podrška DF-u doprineti njihovom jačanju, pojasnio je on.
Birjukov kaže i da nema saznanja da li je Milo Đukanović na crnoj listi Rusije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.