Film „Mrak”, o stradanju Srba sa Kosova, biće u trci za prestižnu nagradu Oskar

0

Film Dušana Milića „Mrak” biće kandidat Srbije u trci za 95. dodjelu Oskara, nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film – odlučila je komisija Filmskog centra Srbije.

U obrazloženju svog izbora, komisija, kojom je predsjedavao reditelj Ivan Ikić (njegova „Oaza“ bila je prošlogodišnji kandidat), a članovi su bili reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, je navela:

„Mrak” prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, vještim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svijet straha i neizvjesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspješno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku.

Na konkurs FCS, raspisanog 12. avgusta, prijavilo se pet filmova: „Sveta Petka – Krst u pustinji“ Hadži-Aleksandra Đurovića, „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića, „Mrak“ Dušana Milića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića.

Prije glasanja, kako je saopšteno, komisija je utvrdila da film „Strahinja Banović“ ne ispunjava uslove Američke akademije jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77%). Tajnim glasanjem komisije film „Mrak“ dobio je 11 bodova, „Heroji radničke klase“ sedam, „Leto kada sam naučila da letim“ dva i „Sveta Petka – Krst u pustinji“ jedan.

Iako duboko vjerujem u ovu priču, nisam očekivao da će „Mrak“ imati skoro nepodijeljeno mišljenje kod komisije za izbor domaćeg kandidata, za vjerovatno najznačajniju filmsku nagradu. Učinićemo sve da što bolje predstavimo film i reprezentujemo Srbiju, sa ovom emotivnom i tragičnom pričom, za koju mislim da funkcioniše na univerzalnom nivou – poručio je, za „Novosti“, reditelj i scenarista „Mraka“ Dušan Milić.

Predstojeća, 95. ceremonija dodjele nagrada Oskar biće upriličena u Los Anđelesu, 12. marta 2023. godine.

NAGRADE

Film Dušana Milića imao je svjetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gdje je osvojio nagradu publike, a potom je dobio još dva priznanja na jubilarnom, 50. Festu.

Ovaj svojevrsni psihološki triler priča o teškom životu i strahu Srba na Kosovu i Metohiji posle pogroma 2004. godine. Glavne uloge tumače Slavko Štimac, danska glumica srpskog porijekla Danica Ćurčić i djevojčica Miona Ilov. U filmu igraju i Flavio Parenti, Ivana Zerbinati, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović

(novosti.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.