Filipović: Srce programa Evropa sad 2 je ukidanje poreza, višak u Budžetu se može postići smanjenjem administracije

0

Vlada je imala pravo da se zaduži, ali nije dobra praksa da se to ne radi transparentno i nadam se da se ubuduće to neće kriti od javnosti, izjavio je ekonomski analitičar Oleg Filipović gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

„Srce programa Evropa sad 2 je ukidanje poreza, međutim pitanje je kolika je cijena svega toga. Treba stvoriti višak u budžetu, što se može postići smanjenjem administracije. Fiskalne reforme su takođe neophodne, a potrebno je i da se banke počnu ponašati kao u domicilnim državama. Banke dio dobiti moraju reinvestirati, naša preduzeća nisu dovoljno jaka bez bankarske podrške“, istakao je Filipović.

Prema njegovim riječima, obično Svjetska banka i MMF daju prognoze da su najpogođenije zemlje tokom korone one koje se oslanjanju na turizam.

„Upravo se desilo obrnuto.  Da bi došlo do pada kamatnih stopa potrebno je povećanje konkurentnosti u bankarskom sektoru. Diversifikaciju tog tržišta vidim kroz kriptovalute, uz povećanje konkurentnosti u turizmu i produžavanju turističke sezone kao npr. u Hrvatskoj“, zaključuje Filipović.

(Adria.tv)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.