Filipini podnijeli tužbu UN-u zbog sporova sa Kinom

0

Filipini su danas podnijeli tužbu Ujedinjenim nacijama na prošireni epikontinentalni pojas (ECS) u Južnom kineskom moru, plovnom putu gdje su imali sve više konfrontacijskih pomorskih sporova sa Kinom.

„Danas obezbjeđujemo našu budućnost tako što predstavljamo naše ekskluzivno pravo da istražujemo i eksploatišemo prirodne resurse u okviru našeg ECS prava“, rekao je u saopštenju Maršal Luis Alferez, pomoćnik sekretara filipinskog ministarstva spoljnih poslova za pomorstvo i okeane.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora, epikontinentalni pojas je onaj dio morskog dna nad kojim obalna država ostvaruje suverena prava u pogledu istraživanja i eksploatacije prirodnih resursa, uključujući nalazišta nafte i gasa, kao i drugih minerala i bioloških resursa morskog dna.

Kina polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, uključujući djelove na koje polažu pravo Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam. Vjeruje se da su djelovi strateškog plovnog puta, kroz koje godišnje prođe tri triliona dolara, bogati nalazištima nafte i prirodnog gasa, kao i ribljim zalihama.

Stalni arbitražni sud je 2016. utvrdio da sveobuhvatni zahtjevi Kine nemaju pravnu osnovu. Tu presudu Peking odbacuje.

Kineska ambasada u Manili nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar današnjeg podneska UN-a.

U svojim sukobima sa filipinskom vladom i ribarskim brodovima, kineska obalska straža je pojačala upotrebu vodenih topova, taktike sudara i, prema tvrdnjama zvanične Manile, upotrebu vojnih lasera.

Filipini i njihovi saveznici smatraju armadu kineskih ribarskih čamaca morskom milicijom.

Filipini su pokušali da registruju svoje pravo na prošireni epikontinentalni pojas u regionu Zapadni Palavan okrenut prema Južnom kineskom moru.

Izvor-  Kina smatra da polaže pravo na prostor obilježen isprekidanom linijom.

Podnesak, koji je odobrio predsjednik Ferdinand Markos mlađi, slijedi sveobuhvatnu tehničku i naučnu studiju epikontinentalnog pojasa u Zapadnom Filipinskom moru, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova, pozivajući se na dio Južnog kineskog mora u okviru njegove ekskluzivne ekonomske zone od 200 nautičkih milja.

Filipini su saopštili da koriste pravo prema Konvenciji UN o pomorskom pravu da utvrde spoljne granice svog epikontinentalnog pojasa, koji obuhvata morsko dno i podzemlje podmorskih područja do 350 nautičkih milja.

UN su 2012. potvrdile da je Benham Rise, koji se nalazi na istočnoj obali Filipina i nije sporan sa Kinom, dio proširenog kontinentalnog pojasa Filipina.

(Reuters)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.