Fidelity consulting: Više nije pitanje da li smo zakasnili sa mjerama, već koliko će to da nas košta!

3

Finansijska drama u tri čina: Zabrinjavajući trend pada tražnje za državnim zapisima Crne Gore

Uvod: Državni budžet se, između ostalog, finansira i emitovanjem državnih zapisa koje najčešće kupuju banke ali i drugi investitori . Pošto su banke i drugi investitori super-likvidni, država bez problema prikuplja novac za finansiranje budžeta.

Zaplet: Prema podacima Centralne banke Crne Gore, u emisiji državnih zapisa iz februara 2020. godine, došlo je do pada tražnje za državnim zapisima Crne Gore, što se poklapa sa početkom krize koju je uzrokovao korona virus.

Naime, u periodu 2013. do 2019. godine tražnja za državnim zapisima Crne Gore bila veća od iznosa koje država nudila (grafik lijevo na slici). Međutim, u februaru 2020. godini (grafik desno naslici) nailazimo na veoma zabrinjavajući podatak: država je emitovala 24 miliona eura državnih zapisa za finansiranje budžeta, dok je tražnja bila skoro 5 puta manja, svega 5 miliona evra.

Prevedeno na razumljiv jezik, banke i ostali investitori u državne zapise su već u februaru počeli odgovorne aktivnosti za čuvanje likvidnosti, kako bi se pravovremeno pripremili za nastupajuću krizu.

Dakle, već krajem februara se znalo da se očekuje kriza koju je izazvao korona virus.

Kraj: donosioci odluka u našoj državi nijesu adekvatno reagovali na ove signale sa tržišta. Sada više nije pitanje da li smo zakasnili sa mjerama, već koliko će ovo kašnjenje u reakciji sve da nas košta.

3 Comments
 1. Znojnik komentariše

  Cim Milutin proda junice, stanut ce mo na noge !

  16
  1
 2. Branislav komentariše

  E kad bi mogli Milutina i ove DPS-ovce da izvezemo po cijeni koliko oni misle da vrede a onda ih uvezemo po svarnoj cijeni(besplatno) rijesili bi sve finansijske probleme

  13
 3. Miki komentariše

  Nebi bilo dobro da potegnu na štednju građana.To bi bio kraj i DPS-a i Crne Gore.Međutim.poznato je da da su neke zemlj, u istoriji ,posezale za takim samouniš tenjem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.