Festival savremene klavirske muzike “Forte piano” X 27. i 28. februara

0

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” organizuje deseti Festival savremene klavirske muzike “Forte piano” koji će se održati 27. i 28. februara, u velikoj sali KIC-a.

“Raduje nas što ćemo na jubilarnom festivalu ugostiti pijaniste različitih generacija, kako mlade talentovane učenike iz Crne Gore, tako i međunarodno priznate pijaniste koji su strastveni promoteri savremene muzike, a naročito kompozitora iz svojih sredina.

Festival će započeti matine koncertom-predavanjem Priča o klaviru – animacijskom formom kojom će pijanista Bartolomej Stanković na savremen način uvesti školsku publiku u svijet klavirske muzike. Istog dana, pijanista i kompozitor Aleksej Kurbatov prirediće koncert na kome će izvesti djela savremenih ruskih kompozitora Nikolaja Mednera, Rodiona Ščedrina, Igora Stravinskog, australijskog kompozitora Karla Vajna, kao i svoja autorska djela i transkripcije”, poručuju iz KIC-a.

Drugog dana festivala nastupiće učenici crnogorskih muzičkih škola: “Vasa Pavić“ iz Podgorice, “Petar II Petrović Njegoš“ iz Bara, “Savo Popović“ sa Cetinja i Muzičke škole Tivat u okviru matine koncerta “Klavirski mozaik”. Na kraju festivala premijerno će se predstaviti pijanistkinja Katarina Krpan, profesorica klavira i voditeljica studija za savremenu muziku na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na svom cjelovečernjem koncertu sviraće djela savremenih hrvatskih autora stvorenih posljednjih 50 godina.

Matine koncerti počinju u 12 sati, a termin večernjih koncerata je 20 sati.

“Jubilarni festival biće u programskom smislu svojevrsna rekapitulacija prethodnih izdanja. Sadržina i naslovi ovogodišnjeg izdanja podsjećaju na neke od prethodnih festivalskih tema, koje smo sa zanimanjem i entuzijazmom istraživali: Klavir u duhu folklora, Igre za klavir, Omaž klasicima, Pijanisti-kompozitori, Dječji kutak, Jugoslovenska i postjugoslovenska muzika i Novi zvuci Balkana.

Festival “Forte piano” nastao je u okrilju Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” sa željom da se učenicima i nastavnicima ponudi novi repertoar koji bi im omogućio da bolje upoznaju svijet savremene muzike. Poznato je da je muzika za klavir 20. i 21. vijeka izuzetno raznovrsna, ali nedovoljno aktuelizovana u našoj sredini. To je dodatno podstaklo našu instituciju da podrži ovaj festival i doprinese njegovom razvoju, bogatijoj ponudi i afirmaciji savremene muzičke scene”, navodi se u saopštenju KIC-a.

Ulaz slobodan.

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.