Evropska unija stavila Rusiju na čekanje: Prioritet proizvodnja evropskih vakcina

0

Rusiji će, kao i drugim zemljama, u budućnosti zatrebati pomoć u proizvodnji vakcina protiv virusa korona, izjavio je komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri Breton, dodajući da je sada prioritet proizvodnja evropskih preparata.

„Problem vakcina koje nisu proizvedene ni u Sjedinjenim Američkim Država, ni u Evropi sastoji se u tome što one ne mogu da pronađu fabriku koja bi ih proizvodila. To je veoma složeno. Vakcina se ne pravi poput maski FFP2“, rekao je Breton za televiziju „Frans 2“.

S tim u vezi, evropski komesar je dodao da je bilo kontakata sa Rusijom u vezi sa proizvodnjom ruske vakcine.

„Rusi nam se obraćaju kako bi osigurali da naše fabrike mogu da proizvedu vakcinu. Naravno, obavezno treba pomoći Rusima, kao i drugima, ali je u ovom trenutku prioritet da naše fabrike mogu da puste u promet evropske vakcine“, objasnio je on.

Podsjetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu. Pored nje, u Rusiji su registrovane još dvije vakcine protiv korone – „EpiVakKorona“ koju proizvodi „Vektor“ i vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“. Sputnjik Ve“ (Sputnik V) do sad je odobren u 45 zemalja svijeta.

Evropska agencija za ljekove (EMA) započela je proceduru za ekspertizu ruske vakcine „Sputnjik Ve“ radi njene naknadne registracije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.