Evropska radiodifuzna unija razmatra diskvalifikaciju Izraela sa Eurosonga

0

Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra da li da diskvalifikuje izraelsku pjesmu „Oktobarska kiša” za Pjesmu Evrovizije jer sadrži političku poruku, javili su danas izraelski mediji pozivajući se na evropske izvore.

Bilo je planirano da se pjesma koju pjeva pevačica Eden Golan emituje prošle nedelje, ali je emitovanje odloženo za još nekoliko dana.

Izraelski mediji navode da je razlog odlaganja zahtev EBU da razmotri i odobri riječi pjesme unaprijed, kako bi se osiguralo da ne sadrži političke poruke.

Izvori na koji se poziva izraelski novinski sajt Ynet navode da zahtjev nije neuobičajen za Izrael, te da je odredba o zabrani političkih poruka dio evrovizijskih propisa već nekoliko godina.

Pošto je EBU signalisala namjeru da diskvalifikuje pjesmu, Izraelska radiodifuzna korporacija je odlučila da neće mijenjati riječi, čak i ako to znači da Izrael neće učestvovati na takmičenju za Pesmu Evrovizije ove godine.

Izraelska korporacija je nakon objavljivanja te vijesti rekla da trenutno „razgovara s EBU o pjesmi”.

EBU do sada nije ništa komentarisala.

Izraelski mediji javljaju da pjesma aludira na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Pojas Gaze odvedeno više od 250 talaca.

U izraelskim napadima na Gazu u znak odmazde poginulo je više od 29.000 ljudi, najviše žena i djece.

Neki aktivisti su pozvali da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi, ali EBU smatra da toj zemlji valja dozvoliti učešće.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.