Evropska komisija: Problem šverc cigareta preko Bara i zatvaranje lidera DF-a

0

Crna Gora prošle godine nije napredovala u oblasti slobode izražavanja, ostvarila je ograničen napredak u borbi protiv korupcije koja preovlađuje u mnogim oblastima, dok je u suzbijanju organizovanog kriminala ostvaren samo određeni napredak.

Ovo su neke od ključnih poruka iz Izvještaja o Crnoj Gori, koji je juče predstavila Evropska komisija (EK) i u kome se ponavljaju zamjerke kao i prethodnih godina. Problem političkih smjena u Savjetu RTCG i Agencije za sprečavanje krupcije, nepovjerenje u rad ASK-a, problem šverca preko Luke Bar – pitanja su na koje se pojedinačno skreće pažnja iz Brisela.

EK je konstatovala i da nije ostvaren cilj smanjenja budžetskog deficita, jer je javni dug dostigao novi rekord uglavnom zbog zajma za dionicu auto-puta.

Napredak u borbi protiv korupcije je, prema ocjeni EK, ograničen. “Ukupno, korupcija prevlađuje u mnogim oblastima i ostaje pitanje koje zabrinjava”, kaže se u dokumentu i dodaje se da je potrebna snažna politička volja kako bi se efikasno rješavala pitanja korupcije. Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) opet je u izvještaju dobila kritike iz Brisela. U dokumentu se kaže da se tek treba posvetiti izazovima u nezavisnosti, kredibilitetu i postavljanju prioriteta u ASK-u, čiji je direktor Sreten Radonjić.

“Crna Gora još mora da pokaže konkretne i vidljive rezultate antikorupcijskih mjera u posebno osjetljivim oblastima kao što su infrastrukturni projekti, zdravstvo, obrazovanje, gradnja i prostorno planiranje i privatizacija javnih preduzeća”, navodi se.

ASK-u se zamjera i način na koji se odnio prema aferi “Koverta”. “Način na koji je Agencija radila na aferi “Koverta” i njeno odbijanje da javnom učini odluku protiv vladajuće partije, kojom je pronađeno kršenje zakona i određena kazna, pojačalo je navode da selektivno primjenjuje zakonske odredbe, što izaziva zabrinutost”, poručuju iz EK.

Dodaju da treba osigurati nezavisnost Agencije i ispraviti nedostatke u njenom radu na koje su ukazali sudovi odlučujući da su njenom odlukom nezakonito smijenjeni članovi njenog i Savjeta RTCG-a.

“Ove nedostatke u radu su potvrdili sudovi u nekoliko osjetljivih slučajeva, uključujući one o članovima Savjeta RTCG-a i člana Savjeta ASK iz civilnog sektora”, stoji u izvještaju. Potrebno je, dodaje se, popraviti finansijske istrage i zapljenu imovine. “Početni rezultati u istragama, gonjenju i finalnim presudama u slučajevima korupcije na viskom nivou su uspostavljeni, ali odgovor pravde na korupciju na viskom nivou ostaje suviše ograničen”, kaže se u dokumentu EK. Iz EK opet napominju da nije bilo sudskog i političkog epiloga afere “Snimak”.

U borbi protiv organizovanog kriminala, ocjenjuju iz EK, Crna Gora je umjereno pripremljena za članstvo i konstatuju da je postignut određeni napredak, uz pohvale za međunarodnu policijsku saradnju.

“Potrebni su dalji rezultati kako bi se ostvarili ubjedljivi rezultati u složenijim tipovima organizovanog kriminala gdje su lokalni interesi u pitanju, poput pranja novca, trafikinga ljudi i šverca cigareta, kao i oduzimanja imovine stečene kriminalom”, poručuje se u Izvještaju. Iz EK ukazuju da se mora strateški odgovoriti na ranjivost Luke Bar kada je u pitanju šverc. “Država treba da postavi prioritet i uspostavi strateški odgovor na ranjivost slobodne zone u Luci Bar, uključujući i rizik političkog miješanja u rad agencija za sprovođenje zakona i infiltraciju kriminalnih interesa u lokalnom lancu komande”, kažu iz Komisije i dodaju da se u sprečavanju šverca cigareta mora popraviti saradnja sa državama koje imaju izlaz na Jadransko more.

Iz EK konstatuju da je politička situacija u Crnoj Gori polarizovana a opozicija podijeljena. Konstatuje se i da je povjerenje u izbore na niskom nivou ali i da su lokalni izbori održani u mirnoj atmosferi. “Prijavljene neregularnosti rezultat su loše organizacije i nedovoljnog poznavanja procedura izborne administracije”, navodi se u Izvještaju. Poručuje se i da je u ponovnom uspostavljanju političkog dijaloga u parlamentu postignut samo ograničen napredak. “Aktivno i konstruktivno učešće svih partija je potrebno kako bi se ojačala parlamentarna odgovornost, nadzor izvršne vlasti i demokratska kontrola, kao i da bi se došlo do kvalitetnijih zakona”, kaže se u Izvještaju, uz konstataciju da je bojkot parlamenta oslabio nadzor Vlade, kvalitet debate i da su zbog toga skupštinski odbori uglavnom jednoglasno podržavali vladine predloge zakona.

U izvještaju se podsjeća na hapšenje i zatvaranje poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, kao i na to da je njegov kolega Milan Knežević odslužio tri mjeseca zatvora zbog napada na policajca.

EK upozorava i da gradnja auto-puta može ugroziti rijeku Taru. “Vlasti treba da striktno pricjene i spriječe moguće negativne uticaje gradnje na Skadarsko jezero i Taru u kontekstu izgradnje auto-puta Bar-Boljare”, kažu iz EK.

U Izvještaju navode i da je Crna Gora dostigla dobar nivo spremnosti u oblastima privrednog prava, intelektualne svojine, energije, spoljnje politike, kao i bezbjednosti i politike odbrane.

Umjereno je pripremljena, kaže se, u poglavljima kao što su – slobodno kretanje robe, konkurencija, poljoprivreda i ruralni razvoj, veterina i fitosanitarna politika, kao i u oblasti preduzetništva i inustrijske politike. “Određeni nivo spremnosti postignut je u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, socijalne politike i zapošljavanja. Crna Gora posebno treba da se fokusira na politiku konkurencije, zaštitu životne sredine i javne nabavke”, navodi se u Izvještaju EK.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.