Evropska agencija za ljekove razmatra rusku vakcinu Sputnjik V

0

Evropska agencija za ljekove (EMA) je potvrdila da razmatra odobravanje ruske vakcine Sputnjik V protiv COVID-a 19. Prema navodima iz saopštenja koje je izdala ova institucija, podnosilac zahtjeva za ovu vakcinu je kompanija R-Pharm iz Njemačke.

U saopštenju piše da je odluka da se započne sa razmatranjem korišćenja ove vakcine u zemljama Evropske unije (EU) zasniva na rezultatima laboratorijskih i kliničkih studija na odraslima.

“Ove studije pokazuju da Sputnjik V pokreće proizvodnju antitijela i imunih ćelija koje ciljaju korona virus i mogu pomoći u zaštiti od COVID-a 19”, navodi EMA.

Ističe se i da će EMA procijeniti usklađenost vakcine Sputnjik V sa uobičajenim standardima EU za efikasnost, sigurnost i kvalitet.

Šta je poznato o Sputnjik V?

Medicinski časopis The Lancet objavio je 2. februara 2021., da ruska vakcina Sputnjik V protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Sputnjik V je treća vakcina koju razmatra EMA uz Curevac i NovaVax.

Na teritoriji EU trenutno se koriste tri vakcine: Pfizer-BionTech, Moderna i AstraZeneca. Međutim, proces vakcinacije je spor zbog nedostatka doza vakcina za sve građane.

Gdje je zapelo u EU?

EU je pod velikim pritiskom zbog neefikasne kampanje vakcinacije.

Pored toga, kompanija AstraZeneca je u poslednjem trenutku obavijestila EU da neće biti u stanju da snabdijeva dogovorene doze i najavila znatno manji broj vakcina, što je izazvalo osudu evropskih zvaničnika koji su bili primorani da uvedu mehanizam zabrane izvoza vakcina bez unaprijed date autorizacije.

Ova odluka je uslijedila zbog sumnje da je AstraZeneca isporučila doze vakcine ostalim zemljama po znatno većoj cijeni.

Da EU kasni u kampanji vakcinacije je nedavno priznala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je ocijenila da su u EU “bili optimistični kada je u pitanju masovna proizvodnja i možda smo bili previše uvjereni da će ono što naručimo biti isporučeno na vrijeme”.

Međutim, predsjednica Komisije i dalje stoji pri stavu da je ugovaranje isporuka vakcina u ime svih država članica bio jedini način da se obezbijedi da sve države EU imaju ravnopravan pristup vakcinama protiv COVID-a 19 jer bi “sve drugo bi bio ekonomski nonsens i kraj naše (evropske zajednice)”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.