Evropska agencija za ljekove: AstraZeneka povezana sa ugrušavanjem krvi, korist veća od nuspojava

0

Evropska agencija za ljekove danas je potvrdila da postoji povezanost vakcine AstraZeneke i neobičnih krvnih ugrušaka, ali je naglasila da je korist i dalje veća od rizika nuspojava.

Nakon istrage više slučajeva nastanka krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja AstraZenecom u EU, odbor EMA-e je zaključio da su koristi AstraZeneke sveukupno veće od rizika koji donose nuspojave.

“Covid-19 je vrlo ozbiljna bolest, koja svakodnevno u EU odnosi stotine života. Ova vakcina se pokazala kao visoko učinkovita, ono sprječava hospitalizacije i teške oblike bolesti. Vakcinacija spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv covida”, rekla je direktorica EMA-e Emer Kuke.

EMA je istražila 86 prijavljenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka. U prostoru Evrope, sastavljenom od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenekom je vakcinisano 9.2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18.1 milion vakcinisanih do 24. marta.

“Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebali biti navedeni kao moguće rijetke nuspojave”, rekla je ona.

“Kad miliioni ljudi prime vakcinu, moguće su vrlo rijetke nuspojave koje nisu uočene tokom kliničkih istraživanja. Ovo nam pokazuje da naš sastav nadzora djeluje. Ovi vrlo rijetki događaji su identifikovani”, rekla je Kuke.

Većina ugrušaka prijavljena kod žena mlađih od 60 godina, ali nema dokaza da je dob faktor rizika

Većina prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka prijavljena je kod žena mlađih od 60 godina unutar dvije nedjelje od primanja vakcine.

“Zaključak naše istrage je da su krvni ugrušci vrlo rijetka nuspojava AstraZenece”, rečeno je na press konferenciji.

“Većina slučajeva zabilježena je kod žena mlađih od 60 godina, ali na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, pola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama. AstraZeneka će morati provesti dodatna istraživanja kako bi istražila pojavu krvnih ugrušaka”, poručila je EMA.

Peter Arlet, zvaničnik EMA-e zadužen za analizu podataka, uporedio je rizik od AstraZenekine vakcine s kontracepcijskim sredstvima, koja u malom broju na velikoj skali isto izazivaju slučajeve zgrušavanja, no i dalje se koriste.

Što dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka? EMA ima teoriju

EMA je objavila da je jedno moguće objašnjenje stvaranja krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim nivoom trombocita bio “odgovor imunološkog sastava organizma, koji vodi stanju sličnom onom koje se ponekad događa kod pacijenata koji su primili lijek heparin (trombocitopenija uzrokovana heparinom odnosno HIT)”.

Što je EMA istraživala?

EMA je istraživala izvještaj o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST).

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom.

Ministri zdravstva članica EU kasnije danas održavaju sastanak nakon te objave EMA-e, a ranije su najavili da će odluka te evropske agencije o sigurnosti vakcine imati trenutne implikacije za planove vakcinacije i koordinsani odgovor, prenosi Reuters.

Nova objava EMA-e novi je udarac za AstraZenekinu vakcinu, koja je trenutno najjeftinija u ponudi.

Zabrinutost oko sigurnosti vakcine proteklih je nedjelja podstakla nekoliko država da pauziraju vakcinisanje tim lijekom, koji su u Evropi već primili miliooni ljudi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.