Evropa mu okreće leđa, uzda se u kriminal: Milo pomirio “mojkovčane” i ekipu iz Granda

1

Dva suprostavljena klana, “Mojkovčani” i ekipa iz “Granda”, sklopili su privremeno primirije zbog predstojećih predsjedničkih i izbora u Podgorici, saznaje Borba u vrhu DPS-a. Do zakopavanja ratnih sjekira došlo je na inicijativu predsjednika DPS-а, Mila Đukanovića, koji je zahtijevao puno jedinstvo uoči najvažnijih izbora u poslednje dvije decenije. Đukanović se odlučio da pomiri dva suprostavljena klana u momentu kad mu sa sve većeg broja inostranih adresa stižu indirektne poruke da nema njihovu podršku da se kandiduje za predsjednika Crne Gore. Suočen sa sve većim problemima u stranci, kao i ozbiljnim pritiscima sa strane, odlučio je da odigra na poslednju kartu koja mu je preostala, a to je da pomiri dva klana i da dobije kakav takav mir u stranci i državi pred najveće izazove koje ih očekuju u poslednje dvije decenije. Zaraćene strane unutar ta dva klana, dogovorile su se da sve razmirice ostave po strani, jer je procjena vrha DPS-a, da će dalje produbljavanje sukoba unutar te dvije grupacije značiti siguran pad Podgorice, što će biti uvid u vanredne parlamentarne izbore i vrlo neizvjesnu budućnost vladajuće partije.
-Đukanović je prije dva mjeseca postao svjestan da njegova kandidatura za predsjednika neće biti blagonaklono primljena u međunarodnim krugovima. Zato pred sobom ima dvije opcije, ili da se povuče iz predsjedničke trke ili da tjera inat i kandiduje se i na taj način uđe u sukob sa nekim međunarodnim instancama. Za ovu drugu opciju mu je potrebna puna mobilnost i jedinstvo svih opcija i klanova unutar stranke, zato je i odlučio da dva klana privremeno pomiri. Sukob dva klana je do prije dva mjeseca bio na vrhuncu, ali je finiš kampanje u Mojkovcu i poruke koje su sa strane stigle do Đukanovića, označio privremeno primirje. Iako je ekipa bliska Grandu odbijala da se uključi u kampanju DPS-а u Mojkovcu, na nagovor samog Đukanovića, poslednjih desetak dana pristali su da zakopaju ratne sjekire i pomognu da pobjeda bude što ubjedljivija, kaže naš sagovornik iz DPS-a.
Đukanovićev plan je da mobiliše sve snage i da onda izvrši procjenu dal da se suprostavi moćnicima i kandiduje se za predsjednika Crne Gore. Zbog toga je već dva puta odlagao da saopšti ko će biti kandidat DPS-a za predsjednika.

1 Comment
  1. […] Evropa mu okreće leđa, uzda se u kriminal: Milo pomirio “mojkovčane” i ekipu iz Granda […]

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.