“EU za Srbiju izdvojila 93 miliona evra pomoći, spremni smo da u roku od 12 sati isporučimo medicinsku opremu zemljama Unije”

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na pomoći EU za vreme krize zbog epidemije virusa korona.

– Srbija je veoma zahvalna EU na pomoći, naročito tokom pandemije korona virusa. Uvek ćemo to umeti da poštujemo. Srbija je ponudila svoj višak opreme, pa čak i respiratore bilo kojoj članici koje možemo izručiti u roku od 12 časova – rekao je predsednik Srbije nakon sastanka sa akreditovanim ambasadorima Evropske unije u Srbiji.

Vučić je rekao da je višak naše medicinske opreme Srbija spremna da uruči zemljama EU u roku od 12 sati.

– Što se pre Evropska unija oporavi, to će Srbija moći brže da postigne ekonomski rast – kazao je predsednik Vučić na početku svog obraćanja nakon sastanka.

Predsednik je istakao da je EU sa Srbiju odvojila finansijsku pomoć u vrednosti od 93 miliona evra.

-Imali smo sastanak sa ambasadorima EU u našoj zemlji. Imali smo dobar i otvoren sastanak. Srbija je zahvalna EU na finasijskoj pomoći i solidarnosti u prethodnom periodu, ne samo od kada se borimo protiv kovida-19. To je za nas velika stvar i to će mo poštovati. EU opredelila 93 miliona evra pomoći, 15 miliona za hitne nanabvke, a 78 miliona za podršku ekonomskom opravku. Možemo da se zahvalimo i na donacijama za robu koja će stiće najvećim delom u maju. Mi smo ponudili svoju podršku, s obzirom da imamo više zaštitine opreme i respiratora. Što je EU jača, to će Srbiji biti lakše da postigne privredni rast u narednom periodu. Uradili sm omnogo na povratku naših građana u zemlju, kao i građana EU iz Srbije – rekao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri zdravlja Zlatibor Lončar, finansija Siniša Mali, kao i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika. Takođe, govoriće šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.