EU sve bliža usvajanju kovid pasoša

0

Lideri država i vlada EU najavili su signale da će podržati uvođenje potvrda o obavljenoj  vakcinaciji protiv covid-19 infekcije.

Ovo je  zaključeno u zajedničkom saopštenju nakon samita EU putem online konferencije koji je posvijećen mjerama za suzbijanje pandemije. Šefovi država i vlada EU pozivaju na rad ka zajedničkom pristupu potvrdama o vakcinaciji, te su najavili nastavak diskusije raspravi oko ovog pitanja.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen nagovijestila je da će ove potvrde imati minimum ličnih podataka građana ali da će biti dovoljni da se dokaže da li je osoba dobila vakcinu protiv covid-19.

“Sistem će podržavati neutralne informacije o vakcinaciji, o negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni prije ljeta”, izjavila je von der Lajen nakon samita.

Naglasila je,  da je EU potrebno najmanje tri mjeseca da uspostavi intreoperabilni sistem potvrda o vakcinaciji.

Lajen je navela da je na zemljama članicama da odluče o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU ove potvrde koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU su u zajedničkom saopštenju nakon samita potvrdili odlučnost da nastave sa zajedničkim radom i koordinisanom djelovanju u cilju suzbijanja pandemije i njenih posljedica.

“Epidemiološka situacija ostaje ozbiljna, a nove varijante predstavljaju dodatne izazove. Zbog toga moramo podržati stroga ograničenja, istovremeno povećavajući napore za ubrzanje pružanja vakcina”, poručili su evropski lideri.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.