EU: Priština ima međunarodno ugovornu obavezu da formira ZSO

1

Vlasti u Prištini ušle su u ugovornu obavezu da uspostave Zajednicu srpskih opština, a naknadna odluka Ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati, poručila je Evropska unija.

Evropska unija, kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, naglašava da se odluka kosovskog ustavnog suda iz 2015. godine o ZSO često pogrešno tumači.

-Sud nikada nije rekao da se Zajednica/Asocijacija srpskih opština ne može formirati. Zato se od Kosova očekuje da poštuje obaveze preuzete tokom dijaloga. Štaviše, kosovski parlament je ratifikovao Briselski sporazum iz 2013. godine i to dvotrećinskom većinom. Tim činom, Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni sporazum- navodi se u saopštenju EU.

U Briselu ističu da je sporazum o ZSO postignut u “dobroj volji”, uz pristanak i Beograda i Prištine, i da taj dogovor nikada nije povučen.

-Kosovo je sklopilo sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum je postignut u dobroj namjeri između svih uključenih strana. Sporazum nijednom nije odbačen- izjavio je portparol EU Peter Stano prištinskim medijima.

(Tanjug)

 

 

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    To obavezno, nema ništa bez toga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.