EU odgovorila Kurtiju: Uzdržite se od takvih postupaka i izjava

1

Iz Evropske unije povodom najave tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog Beograda i Prištine treba da se zasniva na četiri principa, od kojih je prvi priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova i odbacivanje razgovora o Zajednica srpskih opština, navode da strane u treba da se uzdrže od štetnih izjava po dijalog.

EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od postupaka i izjava štetnih za atmosferu pogodnu za uspješan napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa, naveo je portparol Evropske unije.

Podsjećanja radi, novi kosovski premijer Aljbin Kurti je pričajući o četiri principa na osnovu kojih bi Priština trebalo da vodi dijalog sa Beogradom, između ostalog i naveo “da bilo koja organizacija mora da bude u skladu sa ustavom i naglasio ne može biti etnički homogena”.

Ne može da postoji monoetničko udruženje. Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugove, Šar planine, ili čak rijeke Lepenac, ali ne i Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnosti, poručio je Kurti.

Prema njegovim riječima, član 44 Ustava tzv. Kosova pruža pravo na udruživanje i „ta odredba znači da nema potrebe za daljim pregovorima o tom pitanju.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    On ide na priključenje Kosova Albaniji. Šta mete nije bitno, bitno je da Srbi budu spremni da odgovore. Rat je u vazduhu, ali su oni ovoga puta na zemlji, to je razlika. Velika. Da vidimo oće li Kurti biti spreman sa NATO trupama…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.