Erogen Brajović osumnjičen za pripremanje pet atentata

0

Albanski istražni organi sumnjiče Erogena Brajovića za pripremanje pet atentata, među kojima i jedan politički motivisan bombaški napad, potvrđeno je Danu iz više izvora.

On je više puta saslušavan na te okolnosti i svaki put je negirao bilo kakvu umiješanost u izvršenju tih krivičnih djela.

Osim njega, za ta krivična djela osumnjičena su još trojica albanskih državljana, koji se nalaze u pritvoru.

Brajović je ranije uhapšen u akciji albanske policije kodnog imena “Snaga pravde“.

Kako prenose albanski mediji, Erogen Brajović je uhapšen nakon nekoliko mjeseci intenzivne istrage o aktivnostima kriminalnih grupa i u funkciji istraživanja nedavnih kriminalnih događaja u Albaniji.

Osim Brajovića, tada su uhapšeni i Ilir Rustemi (Bajri), Emrah Plaku i Astmer Bilali, dok se za jednom osobom intenzivno traga.

Oni se sumnjiče za više ubistava i teških krivičnih djela počinjenih na teritoriji Albanije. Povezuju se i sa nekim bombaškim napadima sa političkom pozadinom.

Ministarstvo pravde Albanije uputilo je ranije dopis Višem sudu u Podgorici u kojem su naveli da je državljanin Albanije Erogen Brajović u toj zemlji osumnjičen za isto djelo za koje mu se sudi u Crnoj Gori. Ovaj dopis pročitan je na suđenju u Višem sudu u Podgorici, gdje se na optuženičkoj klupi nalaze članovi tri organizovane kriminalne grupe koje se terete za više likvidacija.

U predmetu koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici kao organizatori kriminalnih grupa označeni su Brajović, Igor Vukotić i Ranko Radulović.

Kako se navodi u optužnici, članovi tih kriminalnih grupa postali su Željko Radulović, zaštićeni svjedok čiji je pseudonim Jadranko Jonski, Nikola Mandić, Stefan Radulović, Luka Radulović, Radoš Petrušić, Darko Vicković, Ratko Martinović, Radivoje Preradović, Nenad Lubura, Ivan Todorović, Miladin Dedović, Milovan Peruničić i Željko Mati jašević. Optužnicom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović i Stefan Perović.

Prema navodima iz optužnice, Brajović, Radulović i Vukotić pripremali su likvidacije bivših i sadašnjih policijskih službenika Zorana Lazovića, Duška Golubovića i Duška Koprivice, njegovog sina Strahinje Koprivice i navodnih članova „kavačkog klana” Darka Janjića, Radovana Mujovića, braće Nikole i Vladimira Banićevića.

U optužnici SDT-a koja obuhvata 19 optuženih, između ostalog, sadržan je i iskaz svjedoka saradnika pod kodnim imenom Jadranko Jonski, koji je, prema optužnom aktu, bio zadužen da ubije Vjekoslava Lambulića po nalogu Erogena Brajovića.

Osim Jonskog, članovi Brajovićeve grupe, prema tvrdnjama SDT-a, postali su i Zlatko Matanović i Stefan Perović.

U optužnom aktu se navodi da je Erogen Brajović stvorio kriminalnu grupu, a sebi odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, da daje naredbe i uputstva pripa d nicima kriminalne organizacije za izvršenje krivičnih djela, ali i da obezbjeđuje novac za njihovo izvršenje.

Po optužnici, Matanović je bio zadužen da vrbuje članove kriminalne grupe, pridobio je svjedoka saradnika Jonskog za pripadnika kriminalne organizacije, predstavivši Brajovića kao moćnog čovjeka i kriminalca koji će imati posla za njega u Crnoj Gori.

Potom je Jonski sa Matanovićem otišao u Skadar kod Brajovića, „jednog od opasnijihljudiuAlbaniji, koji se bavi ubistvima, iznudama, švercom droge i zelenašenjem“.

Brajović je više puta hapšen i puštan. Početkom septembra prošle godine uhapšen je u Skadru u velikoj akciji albanske policije, pri čemu su zaplijenjeni oružje i droga. Odmah mu je određen pritvor do 30 dana, ali su se njegovi branioci žalili na tu odluku.

Apelacioni sud u Tirani ukinuo je odluku o određivanju pritvora, utvrdivši da Brajović nije prijetnja, kako je opisan, i da je dovoljna blaža mjera. Određen mu je kućni pritvor i elektronska nanogica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.