Erdogan traži konkretnu pomoć NATO u Siriji

0

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tražio je danas od NATO-a “konkretnu pomoć” u sukobu u Siriji, za vrijeme posete Briselu.

“Očekujemo konkretnu pomoć od strane svih naših saveznika. NATO je u kritičnom procesu u kome jasno treba da pokaže solidarnost alijanse”, rekao je Erdogan posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

On je rekao da Ankara želi da Alijansa u potpunosti primijeni odluke donijete 2012. i 2015. o tome da se podrže turske vazdušne snage.

Erdogan je došao u sjedište EU posle svoje odluke da otvori turske granice migrantima i izbjeglicama koje se nalaze na njenoj teritoriji da bi naterao evropske zemlje da pruže podršku turskim političkim i humanitarnim rešenjima u Siriji. U Turskoj se nalazi 3,6 miliona sirijskih izbjeglica.

Blizu milion ljudi u sirijskoj provinciji Idlib na sjeverozapadu zemlje pobjeglo je ka turskoj granici posle ofaznive sirijskih snaga koje vazdušno podupire Rusija, stavljajući Ankaru pod pritisak.

Turska je u februaru u Idlibu izgubila više od 50 vojnika u napadima sirijskih snaga.

“Naši saveznici treba da pokažu solidarnost sa našom zemljom bez diskriminacije i bez politikih uslova”, rekao je Erdogan.

On je rekao da je vrlo važno da pomoć koju Turska traži bude data bez odlaganja.

On je takođe zamerio Grčkoj što optužuje Tursku da je kriva za novu migrantsku krizu.

“Neracionalno je i neuviđavno da jedan saveznik, jedna susjedna zemlja svaljuje krivicu na Tursku”, rekao je Erdogan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.