Erdogan reagovao nakon što je Bajden nazvao genocidom turske zločine nad Jermenima

2

Čuvamo sjećanje na Jermene poginule 1915. godine, rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i izrazio saučešće njihovim potomcima. Pokušaji pojedinih krugova da politizuju događaje iz 1915. godine i to iskoriste za pritisak na Ankaru neće uspjeti, rekao je Erdogan u obraćanju jermenskom patrijarhu Saaku Mašaljanu.

Prethodno je američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

Erdogan je takođe pozvao da se odnosi između dvije zemlje razvijaju na bazi dobrosusjedstva i uzajamnog uvažavanja.

„Ne smijemo da dopustimo da padne u zaborav kultura koegzistencije Turaka i Jermena, koja se uvećavala tokom stotina godina i koja se može smatrati primjerom za čitavo čovječanstvo. Sa poštovanjem čuvam sjećanje na Jermene Osmanskog carstva koji su poginuli u teškim uslovima Prvog svetskog rata i izražavam saučešće njihovim unucima“, navodi se u njegovoj poruci jermenskom patrijarhu.

Posle rešenja sukoba u Nagorno-Karabahu, rekao je turski lider, izrazili smo spremnost da razvijamo veze sa Jermenijom.

„I danas ponavljam taj poziv“, rekao je Erdogan.

Bajden je prvi američki predsjednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

Šef turske dipplomatije Mevlut Čavušoglu oglasio odmah potom porukom da je Bajdenovo saopštenje populističko i da ga Turska odbacuje.

Podsjetimo, Jermeni ističu da su otomanske snage 1915. godine ubile milion i po Jermena. Da je nad Jermenima izvršen genocid priznale su 23 države, Evropski parlament i Svetski savjet crkava.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa osmanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj žrtava i poriče da su ubistva sistematski organizovana i da predstavljaju genocid.

2 Comments
  1. Srdjan Loncar komentariše

    Evo ste dobili pitanje, kad izadju pred novinare Dritan, ili neko od Albanskih ili Boshnjackih lidera ili kad se pojavi bilo ko iz Milove klike – upitajte ih:

    “DA LI SU TURCI POCINILI GENOCID, KAD SU POBILI MILION I PO JERMENA? Da li je to po vama bio genocid? Priznajete li da su Turci po vama genocidan narod, “genocidashi” sto bi rekao lider Boshnjaka, Izetbegovic?”

  2. Vasoje komentariše

    Eto srbima se pridružiše turci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.