Erdogan: Ja sam ubijedio Trampa da povuče vojsku iz Sirije

0

Turska će odložiti vojne operacije u sjeveroistočnoj Siriji, saopštio je danas predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Prema njegovim riječima, operacija će početi u narednih nekoliko mjeseci, a „oprezno“ je pozdravio najavljeno povlačenje američke vojske iz Sirije, prenosi Rojters.

On je izjavio danas da su SAD odlučile da povuku svoje trupe iz Sirije nakon što je on ubijedio američkog predsjednika Donalda Trampa da Turska može da iskorijeni ostatke Islamske države iz te zemlje samo uz logističku pomoć Vašingtona.

Govoreći na poslovnom sastanku u Istanbulu, Erdogan je rekao da će Turska raditi na planovima da izvede operacije kako bi eliminisala i ID i sirijske kurdske ekstremiste iz tog regiona, prenio je AP.

„Radićemo na operativnim planovima da eliminišemo elemente ID za koje se kaže da su ostali nedirnuti, u skladu sa razgovorom sa predsjednikom Trampom“, rekao je Erdogan.

Erdogan je pozdravio odluku Trampa o povlačenju trupa i nazvao to najjasnijom izjavom iz Vašingtona, koja najvise ohrabruje. On je, međutim, rekao da je Turska oprezna, pozivajući se na negativna iskustva iz prošlosti.

Turski predsjednik, naime, već duže vrijeme kritikuje američku politiku prema Siriji i njihovu podršku kurdskim Jedinicama zaštite naroda (YPG).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.