Episkop Joanikije u Nikšiću: Nećemo dozvoliti da nam vlast briše istoriju i udara na čast!

0

Nakon liturgije koju je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog služio episkop budimljansko-nikšički Joanikije, ulicama Nikšića prošla je litija kojoj je prisusutvovalo hiljade građana.

Joanikije je na gradskom kazao da su narod i crkva prije više od dva mjeseca počeli borbu za vjeru, protiv diskriminacije, nepravde i poniženja kojima su izloženi crkva i svetinje u Crnoj Gori od vlasti.

“Borimo se kao crkva Božija, snažimo se našim zajedništvom. Prevazišli smo sve sitne ljudske podjele, u ovoj borbi smo svi jedno, od starca, mladića, djevojke i djeteta. Vlast nas je izložila velikom poniženju. Htjela je da nas prikuje na krst misleći da će tako da nas ponizi, uništi, a nama je krst slava, ima silu Vaskrsenja. Krst časni nas je sabrao da se zajednno borimo za našu vjeru”, kazao je Joanikije.

Prema njegovim riječima svih ovih večeri u Crnoj Gori se pjeva istorija, a litije su produžetak Njegoševih skupština iz “Gorskog vijenca”.

“Kažu da smo se stavili iznad države, a mi se borimo protiv diskriminacije i nepravde. Ne tražimo ništa više nego što je Crna Gora dala prava Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori i drugim vjerama. Nećemo ništa više, a ni ništa manje. To nije protiv države, već se borimo da se naša država utemelji na pravnom poretku, da bude država pravde, mira, ljubavi i slobode.

Hoćemo da država bude naš dom, za sve, da svi budemo slobodni i ravnopravni, a nema slobode gdje nema slobode vjere”, poručio je Joanikije.
Kako je kazao neće vlast prinuditi crkvu da se prijavljuje kao novoosnovana religija, već hoće da imaju priznanje od države kao istorijska religija koja je utemeljena u temeljima Crne Gore.

Nećemo dozvoliti nikakvoj vlasti da nam briše istoriju, da udara na našu čast, svetinje i na naše pamćenje. Ne rušimo državu, nego je gradimo”, naglasio je Joankije ističući da ako su se za svete ikone borili preko 120 godina i pobijedili, ni oni sada neće odustati.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.