Episkop Joanikije: Naše svetinje branićemo golim životima!

2

Naše svetinje branićemo golim životima! Neka ne očekuju da će njihov atak mirno proći. Kad do toga dođe, pravila nema. Vjerski sukobi su najopasniji i kad do njih dođe pravila više nema. Nikog ne plašim, to je jednostavno tako. Mislim da niko nije lud da udari na ćivot Svetog Vasilija Ostroškog.

Ova poruka koju je poslao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uoči velikog, možda i sudbonosnog sabora na Trojičindan, 15. juna, u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, najbolje odslikava stanje koje vlada u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim eparhijama nakon što je Vlada Crne Gore usvojila predlog Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica.

Svi putevi vernika, monaštva i sveštenstva, bogoslova, članova crkvenih horova, “Kola srpskih sestara”, vodiće ka jednom mjestu – Sabornom hramu u Podgorici. Režim u Crnoj Gori je predloženim Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica prešao crvenu liniju, jer se njime sva crkvena imovina do 1918. godine prenosi u vlasništvo države! I to posle osam vjekova trajanja autokefalne Srpske pravoslavne crkve, koja je preživjela sve osvajače koji su tutnjali ovim prostorima.

Tog dana, prema saznanjima “Novosti”, svi obredi, svete službe, kao i obilježavanje Duhovskih zadušnica, biće odloženi.

– Crkve i manastire ćemo 15. juna u znak protesta privremeno zaključati, a kakvi će naši dalji koraci biti saznaćemo kada čujemo njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita Amfilohija. Sigurno ćemo pojačati bezbjednost naših svetinja, posebno Cetinjskog manastira i Ostroga, organizovaćemo danonoćne straže, kao što to već činimo u odbranu krstionice “Suza Njegoševa” na Miholjskoj prevlaci kod Tivta – kazali su za naš list u cetinjskoj mitropoloji.

Strahuje se da aktuelna vlast preko ovog akta sprema konačni udar na najstariju instituciju – Srpsku pravoslavnu crkvu, i daje vještačko disanje grupici raskolnika oko anatemisanog raspopa Miraša Dedeića.

Mnogo puta do sada Mitropolija je ukazivala da je Crkva zakoniti vlasnik a ne držitelj svoje imovine, a da bi svoja prava trebalo da dokazuje država a ne Crkva.

2 Comments
  1. real komentariše

    i kad se pokupite nogama po guzici i put srbije ili dje god vas volja samo sto dalje od nas

    1. nadreal komentariše

      Prvo tebe za Sciperiju da sutnemo u guzicu usranu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.