Eparhija raško-prizrenska podržala Vučićevu inicijativu za opstanak Srba na Kosovu

1

Eparhija raško-prizrenska podržala je inicijativu inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, iznijetu juče na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, koji je održan u Kuršumliji, da država Srbija preduzme konkretne dodatne korake, kako bi pomogla opstanak Srba na Kosovu.

“Povodom jučerašnje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na sastanku sa političkim predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji u Kuršumliji, Eparhija raško-prizrenska svesrdno pozdravlja inicijativu Predsjednika i najavu da će država Srbija u predstojećem periodu učiniti dodatne korake kako bi ohrabrila naš narod da opstane i ostane na svojim vjekovnim ognjištima. Posebno je važno da će finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposleni po 200 evra po osobi, a zaposleni i svako dijete po 100 evra. Ova finansijska pomoć države će znatno doprinijeti ekonomskom oporavku našeg naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije koronavirusa“, navodi se u saopštenju Eparhije koje je potpisao episkop raško-prizrenski Teodosije, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se dodaje, Eparhija pozdravlja najavu gradnje KBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg KBC u Sjevernoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama.

„Kosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ovim najavama i konkretnim mjerama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, i sjeverno i južno od reke Ibra, što će značajno doprinijeti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji. Naša Eparhija već godinama, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, opstaje sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u veoma teškim bezbjednosnim i ekonomskim uslovima. Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je Srbima sa Kosova sasvim je jasno da su država Srbija i SPC od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Kosova.

“Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posjedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima. Mi se iskreno nadamo, ako Bog da, da će i oni, koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele, da će se u dogledno vrijeme vratiti svojim domovima i ognjištima, gdje god je to moguće. Kao Crkva ostajemo i dalje duboko posvećeni jačanju jedinstva u našem narodu, oko naših vjekovnih svetinja i duhovnih vrijednosti, koje su nas vjekovima i očuvale na ovim svetim prostorima“, ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Kako se smirio…. Da, da

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.