“Ekspres”: Ubistvo “škaljaraca” u Atini osveta za likvidaciju Saleta Mutavog!

1

Obračun škaljarskog i kavačkog klana, osveta za ubistvo Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi ili nastavak krvne osvete sa porodicom Šaranović tri su motiva koje grčka policija ispituje u pokušaju otkrivanja izvršilaca i nalogodavaca krvavog zločina u Atini u nedelju, 19. januara, u kome su ubijeni Igor Dedović (46) i Stevan Stamatović (46). Dedović se, prema operativnim podacima policije, uz braću Vukotić, Jovicu i Igora, smatra vođom škaljarskog klana, dok je Stamatović označen kao vođa njima bliskog zagoričkog klana.

Dedović i Stamatović ubijeni su u restoranu u atinskom kvartu Vari pred suprugama i dvoje maloljetne djece, i naočigled desetak zaposlenih u restoranu i brojnih gostiju.

Četvorica maskiranih muškaraca uletjela su u restoran oko 18.30 sati i dok su dvojica držala ostale goste na nišanu, dvojica su pucala Dedoviću i Stamatoviću u glavu i grudi. Za nepun minut izašli su iz restorana i pobjegli crnim džipom.

Igor Dedović i Stevan Stamatović, foto MUP_1000x0

U rafalnoj paljbi napadači su Dedoviću i Stamatoviću pucali prvo u glavu, a potom u grudi.

“Jedan je pao mrtav u stolici, dok je drugi malo kasnije preminuo u bolnici”, objavili su grčki mediji.

Jedan metak pogodio je u nogu Stamatovićevu suprugu Milevu. Ona je po dolasku Hitne pomoći prevezena u bolnicu, iz koje je grčkim medijima saopšteno da nije životno ugrožena.

Istovremeno, na mjesto pucnjave su došle i brojne ekipe grčke policije koje su obavile uviđaj i razgovor sa svedocima. Kako grčki mediji navode, u momentu pucnjave u restoranu je za stolovima bilo šest grupa gostiju, koji su izjavili da se sve odigralo munjevitom brzinom i da se pucnjava završila za oko 30 sekundi, kao i da su svi sa prvim rafalima zalegli ispod stolova.

Ubice su, prema riječima svjedoka, mahom Grka, bili maskirani maramama preko lica, a prije pucnjave su na stranom jeziku, srpskom, kako se pretpostavlja, rekle nešto dvojici muškaraca koje su ubili.

Grčki mediji navode da su u Dedovića i Stamatovića ispaljena najmanje 24 hica i da je policija na mjestu pucnjave pronašla čaure kalibra 9 milimetara, ispaljene iz dva oružja.

Kamere u restoranu nisu radile, zbog čega je policija u istrazi prikupila snimke video nadzora okolnih zgrada.

Kod ubijenih nije pronađeno oružje, a utvrđeno je i da su kobne večeri bili bez obezbeđenja, odnosno samo u društvu supruga i po jednog svog djeteta, uzrasta od sedam i deset godina, koja su sjedela za stolom pored njih.

Upravo ovaj podatak ukazuje da su se Dedović i Stamatović osjećali sigurno u Atini i da nisu verovali da će ih neprijatelji, koje imaju na mnogim stranama, pronaći.

Supruge Dedovića i Stamatovića policiji su rekle i da znaju da su njihovi muževi na potjernicama, ali da nisu upućene u njihove poslove, kao i da ne znaju kome bi se mogli naći na meti. Nijedna nije htela da kaže šta su ubice izgovorile neposredno uoči pucnjave, a vjeruje se da upravo to otkriva motiv i nalogodavce dvostrukog zločina.

AP Photo/John MinchilloAP Photo/John Minchillo

Grčka policija vjeruje i da su ubice pratile njih dvije kako bi došle do njihovih muževa. Po njihovom dolasku u Atinu uslijedila je dalja pratnja koja je napadače i dovela do restorana u kome su, kako se ispostavilo, Dedović i Stamatović poslednjih meseci odsijedali bar dva puta nedeljno.

Pojedini grčki mediji objavili su i informaciju da je restoran u kome je izvršeno dvostruko ubistvo u vlasništvu supruga ubijenih “škaljaraca”, i da su zbog toga Dedović i Stamatović često dolazili u lokal, i to bez obezbeđenja, kao i da se vjeruje da je stan u kome su živjeli, a koji policija još nije locirala, u blizini.

Ubijeni Dedović je 2008. godine bio ranjen u Crnoj Gori i od tada zvanično nije ni dolazio u ovu zemlju.

Sa kumovima, braćom Jovicom i Igorom Vukotićem, prema operativnim podacima policije, ušao je u narko-biznis, a nakon raspada klana na škaljarski i kavački, ostao je uz svoje kumove, sa kojima je i držao vodeću ulogu. On je u medijima više puta demantovao da je član ili vođa tog ili bilo kog drugog klana.

Crnogorska policija za njim je prošle godine raspisala potjernicu zbog pokušaja ubistva članova suprotstavljenog kavačkog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića 2016. u Kotoru.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Dedović je tog dana bio za upravljačem BMW-a kojim su on, Jovica Vukotić i Milić Minja Šaković prepriječili put kavčanima i pucali u njih. Navodno, Vukotić je prvi potegao pištolj i zapucao. Međutim, svjedoci koji su saslušavani u istrazi ovog slučaja u Višem tužilaštvu u Podgorici tvrdili su da je Dedović bio u Sloveniji u vrijeme pokušaja dvostrukog ubistva. I Vukotić, koji se od septembra 2018. godine nalazi u srpskom zatvoru u kome čeka izručenje u Crnu Goru, tvrdio je da tog dana nije bio u Kotoru.

ubistvo u Amrici

Dedović je 2017. godine u Crnoj Gori osuđen zbog arsenala oružja pronađenog godinu dana ranije u kotorskom naselju Sveti Stasije. Za ovo djelo osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvora, a oružje zbog kog je suđeno njemu i trojici “škaljaraca” nađeno je u napuštenoj kući, dan nakon ubistva Podgoričanina Srđana Vlahovića (30), bliskog kavačkom klanu.

I u ovom slučaju Dedović se oglašavao u medijima. U pismu poslatom podgoričkim “Vijestima” tvrdio je da je njegov DNK podmetnut na selotejp kojim je oružje bilo oblijepljeno, kao i da zna čiji je interes da se on ukloni…

“Podatak o tome da li sam bio u Crnoj Gori u to vrijeme lako je provjeriv, a i već ga imaju službe koje me godinama preko plaćenika iz pojedinih medija prozivaju da sam famozni šef klana koji navodno iza sebe ima neku vojsku i milione evra”, napisao je tada Dedović.

Drugi ubijeni, Stamatović je u policijskim dosijeima označen kao vođa zagoričke grupe, odnosno podgoričkog ogranka škaljarskog klana. Nedavno je nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva Nikšićanina Radojice Zekovića, postavljanjem bombe ispod njegovog automobila “golf 5” u maju 2017. godine.

Stamatoviću je u ovom postupku suđeno u odsustvu jer je bio u bekstvu, dok su kao saizvršioci za teško ubistvo u pokušaju osuđeni njegovi saučesnici Milan Lješnjak i Dejan Deletić. Aleksandar Bojović, Đorđije Božović i Stefan Balević osuđeni su u ovom postupku zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji i nedozvoljenog držanja oružja. Svi ukupno na 41 godinu zatvora.

Ono što je u istrazi slučaja u Atini bitnije jeste da je upravo Stamatović dovođen u vezu sa ubistvom Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, vođe jedne od grupa Partizanovih navijača.

social-network-post-1920x10803-710x399

“U kriminalnim krugovima u Crnoj Gori se spekuliše da su Stevan Stamatović i Minja Šaković po nalogu Jovana Vukotića 13. oktobra 2016. ubili Aleksandra Stankovića, vođu navijačkih grupa “Alkatraz” i “Janjičari”, kao i da stoje iza nereda početkom decembra 2017. na derbiju u Beogradu. Navedeni nemiri na stadionu Partizana su motivisani namerom Filipa Koraća da preuzme primat nad trgovinom narkotika Partizanovih navijačkih grupa”, stoji u izveštaju srpske BIA.

Odmah po objavljivanju ovih informacija u medijima, Stamatović se oglasio pismom u “Vijestima” u kome je naveo da je u trenutku kada je Stanković ubijen u Beogradu bio samo turistički. U pismu je negirao i povezanost sa slučajem pronalaska oružja u beogradskom naselju Jajinci.

“Osim sto sam turistički boravio u Beogradu, sa tim gradom i kriminalnim aktivnostima u njemu nemam nikakve veze. Ponajmanje sa ubistvima i pripremama atentata na srpskog premijera i njegovog brata. No, uprkos tome, mediji, ne vodeći računa o onima o kojima pišu, igraju se istražitelja i obmanjujući javnost “rješavaju” ubistva i atentate, targetirajući me kao direktnog učesnika u tim krivičnim djelima. Isto kao što su mene izabrali, mogli su bilo kog čoveka koji se uklapao u prljave planove interesnih struktura, željnih da me predstave kao državnog neprijatelja. Zato se nadam da će jednom morati da objasne istražnim organima za čiji račun skreću istragu u pogrešnom pravcu i koliko su plaćeni ti, očito naručeni tekstovi. Koliko je ozbiljno ono o čemu pišu, pozivajući se na “izvore iz istrage”, najbolje pokazuje to što me nijedan državni organ Srbije ni Crne Gore nije kontaktirao, niti je za mnom raspisana potjernica”, napisao je Stamatović u pismu.

(izvor: Ekspres)

1 Comment
  1. milena budva komentariše

    Milo vise nije britva, sad je Milo mutavi!!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.