Ekskluzivno: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put!

34

Država Srbija u završnim je pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Exim banke otkupi kredit za izgradnju dionice auto-puta Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru, ekskluzivno saznaje Borba.

Kako nam je potvrđeno, pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da se postigne konačan dogovor.

Ovim je potvrđeno pisanje Borbe od 05. juna da Srbija pregovara da otkupi dug Crne Gore.

Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom, dobila da gradi dionicu auto puta koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi faktički postala, do kraja isplate kredita, vlasnik dijela auto-puta koji ide kroz Crnu Goru.

Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bilo i to da Crna Gora iznajmi dio auto-puta kroz njenu teritoriju, i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju luku Kini na 99 godina, jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela.

U tom slučaju, Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore, što je sada gotovo izvjesno, s obzirom da je naša ekonomija u lišem stanju.

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina “biti na putu propasti”. Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Eksim banci, pisao je nedavno “Financial Times”.

Iz kredita kineske Exim banke je od početka izgradnje auto-puta Bar – Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 miliona USD, odnosno 547,87 miliona eura.

Ukupno ugovorena vrijednost radova za izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa, zaključen između Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i iznosi 809,6 miliona eura.

Od toga se 85 odsto ukupnog iznosa, odnosno 688,2 miliona eura obezbijeđeno kroz zajam sa kineskom Exim bankom.

Radovi kasne, dug raste

Kritičari finansijskog projekta autoputa kroz Crnu Goru i dio nevladinog sektora, kao ključne probleme aranžmana sa Kinezima izdvajaju: činjenicu da se, umjesto završetka radova u maju ove godine, sada najavljuje kraj izgradnje prve dionice za septembar 2020. godine; da Vlada nije ugovorila izgradnju pristupnih puteva niti infrastrukturu što će državu koštati dodatnih između 80 i 130 miliona dolara; da se država nije zaštitila od mogućeg negativnog uticaja kursnih razlika na buduće vraćanje kredita; da je tokom izgradnje devastiran dio rijeke Tare na šta su reagovale domaće i međunarodne organizacije uključujući i UNESCO pod čijom je zaštitom kanjon Tare.

34 Comments
 1. q komentariše

  Ovo objasnjava neke otrovne strelice odapete prema srbij od………

 2. Vase komentariše

  Otkupit će pasje govno?

  1. vaso komentariše

   Taj tvoj jelivnik traktirce nikome be trijeba😂

   1. Anon komentariše

    Trijeba?

  2. Goran komentariše

   O naivni DPS glasaci Vas sef to dogovara prenos je izdvojen iz Elektroprivrede i vec prodat Srbiji prije 5 godina.Srbija ce da kupi Elektroprivredu kompletnu.

   1. Traktorist komentariše

    Kupit će quac, pa srbija je vlasništvo stranaca

    1. Q komentariše

     Vidis kako vama milogorcima klipovi ne rade dobro moj Tomo Vinovic.Znaci vo bi da pafnete u Kinesko ropstvo radje nego da vas Srbija spasi?Podmazi malo klipove.

 3. Kontra revolucija komentariše

  Nista cudno, Srbija otkupuje privredu skoro celog Balkana a ne samo crnogorsku !.
  To je lako postalo kad se vidi da su puno republika stare Jugoslavije postali puni preletaca koji su se kroz kradju preko noci bogatili !.
  A zna se da uspesan lopov nikad nije bio i uspesan ekonomista !.
  Drugom recju : kako doslo tako i otislo !!!.

  1. Traktorist komentariše

   😂😂😂 E jbte, pa jes ti normalan, imaš li ti pojma o ekonomiji na makro nivou, pa svaka država ima zaštitni mehanizam, investicije su nešto drugo, svaka država želi investiciju iz inostranstva tj otvaranje novih radnih mjesta, jesil’ kad čitao ugovor… kome ja to objašnjava, ajmo mi sa ideologijom jer nije za vas ekonomija

   1. Q komentariše

    Znas li Tomica da je Fructal u vlasnistvu Srbije ?

    1. Traktorist komentariše

     E sad mi pojasnio to vlasništvo?

   2. vaso komentariše

    Traktirce debilu ti se razumijes u ekonomiju ko magarac u kantar. Sta ste sve vi vasoj lijepoj sve prodali i poklonili vasim tutirima nijemcima i sada bijezite iz vase lijepe glavom bez obzira cak i u Srbiju.

    1. Traktorist komentariše

     Zašto omalovažavaš Srbiju „čak“

 4. bad-people komentariše

  Pa neka uzmu autoput i odnese ga u Srbiju zajedno sa svom klikom Vucicevom i Milovom!

  1. Q komentariše

   Pa robe ne ide to tako,sef faz je zasro sad se moli Bogu i klanjaj Srbiji da nas izvuce.

  2. Traktorist komentariše

   Koment je na mjestu, samo šta ovi trolovi četnikfašista pojma nemaju o temi

 5. Hermes komentariše

  A kad preuzme autoput i elektroprivredu, uz već poznatu zavisnost turizma od turista iz Srbije, onda će Dritko biti mnogo kooperativniji.

  1. Traktorist komentariše

   Ekonomista sam pa o tome ponešto i znam, objasni mehanizam preuzimanja, procenti, uslovi dobiti itd, vrsta ugovora, kontrolni mehanizmi, nadležnosti sudske zaštite, rješavanje eventualnih sporova itd itd?

   1. Q komentariše

    Tomo Vinkovicu,mozda vi traktori i zavrsavate ekonomiju na UDG,samo pravila igre su veoma za….na kad si duzan milijardu a nemas odakle vratiti dok zapad kad si u nevolji zvizdi kao da te ne poznaje a savjetovat ce te da ostavis sankcije Rusiji iako jedino iz Rusije mozes zaraditi pare.Jedno je istina ekonomija uvijek sjebe ideologiju zato procrnogorski da,prozapadno ne.

    1. Traktorist komentariše

     država je država, vlasništvo ovdje smatraju kao npr vlasništvo je moj traktor, vlasništvo u ovoj temi nije vlasništvo u punom smislu pojma, dioničarstvo, suvlasništva, zapravo danas i ne postoji vlasništvo ala to je moje i ja mogu s tim šta me volja

     1. Гром komentariše

      Traktorist – Ha ha ha… Pitaj Mila hoće li prošvercovati koju kilu kokaina da plati dug na vrijeme pošto je u mjesec dana potpisao 2 kredita sa MMF-om u kojem se obavezao da 1 evro neće uložiti u autoput do 2025… Kinezi širom svijeta rade na ovaj način da nađu malumne žrtve koje bi da rade velike projekte na kojima na kraju banrotiraju njihovi klijenti pa im Kinezi zauzvrat traže tu ili drugu imovinu. Na taj način su osvojili i porobili ekonomski mnogo jače države od prćije MNE…

 6. Crna Gora je država koja treba da ima mesto u UN-u, ali to ne treba da znači da je srbofobna republika, već da je druga srpska država sa sedištem u UN-u. Primer:Rusija ima mesto u UN-u, a ima ga i Belorusija, ali su dve države države sa specijalnim vezama.
  Sada treba da se sređuju finansijski i ekonomski problemi (bolje reći da sistem tek mora da se oformi)… prava i slobode nacija, privrednika, radnika (koji mahom rade u turizmu i sl.sektorima )…….
  MORA da se naprave specijalne veze sa Republikom Srbijom i Republikom Srpskom, da se nastavi  
  putem integracije u EU, da se odbaci priznanje nezavisnosti Albanskih separatista na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo Republike Srbije (Kosovo i METOHIJA-KOSMET).
  Crna Gora je u NATO – u i to mora da iskoristi na mudar način, jer ne bi  oni (Republika Crna Gora) bili u ništa drugačijoj poziciji prema Republici Srbiji nego bratske Republika Grčka ili Kraljevina Španija… Republika Rumunija itd.
  Nova vlada Crne Gore bi trebala da integriše svoje vitalne institucije (zdravstvene ustanove i ekonomsko-privredne subjekate) sa institucijama iz Beograda. Time bi pozicija Crne Gore bila mnogo bolja, jer ZA CRNU GORU SVI PUTEVI VODE U BEOGRAD I PREKO BEOGRADA… nije moguće očekivati fabriku električnih uređaja Simems u Rožaju ili Ulcinju, Budvi, Podgorici.
  Bez bratstke podrške nema prosperiteta.Rad i ljubav srpskog naroda i drugih nacija je presudan. Integracija dve nezavisne države Srbije i Crne Gore bila bi od obostranog interesa i najsličnija zemljama BENELUKSA ili nemačkim državama, ruskim, italijanskim… britanskim – KOMONVELT.
  ZAJEDNIČKA diplomatska predstavništva itd.
  Mi nismo komšijske države-mi smo familija i sa BiH i Republikom Srpskom, kao njenim činiteljem srpski narod ima čak TRI glasa u UN-u.
  Granice i državljanstvo moraju se maksimalno liberalizovati i to bi bilo značajno i za državljane Crne Gore muslimansko-bošnjačkog korpusa, kojima je veoma važno da budu u neraskidivoj vezi sa Novim Pazarom, Tutinom i Sjenicom… Beogradom,ali i Albancima itd.
  SRBIJA i Crna Gora,to je jedna familija.
  Ne damo svetinje.
  🔴🔵⚪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🔴🔵⚪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🔴🔵⚪🔴🔵⚪🇷🇸🇷🇸

 7. Srbiju je tim na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem doveo mnogo prosperiteta.
  Sava Mala-Beograd na vodi postaje oaza u kojoj porodice i deca mogu da provode vreme slobodno, a tu je nekada bilo ruglo-šipražje, korov, narkomani,zavisnici, mafijaška legla, otpad za sirovine(gume, kartone itd.).
  Vlast predviđena Srpskom naprednom strankom ima podršku od blizu 79% (60%+12%+4%+3%),a kontroverzna i korumpirana „vlast“ DPS – a ima sa sve partnerima 25% maksimalno, jer sve preko tog broja nije realno (sve marifetluke Milovi pioniri znaju).
  ZA vreme predsednika Vučića otvorene su fabrike tramvaja u Kragujevcu (SIMENS-MIND Grupa), fabrika mašina i opreme, mehanizacije i bagera 14.oktobar u Kruševcu (koji je dok predsednik Srbije nije intervenisao već očekivao KRAJ Zauvek, ali eto predsednika i sada je to fabrika koja radi sa češkom TATRA-om u proizvodnji građevinske mehanizacije)…
  Kod Zrenjanina se gradi najveća i najmodernija fabrika pneumatika (guma) u Evropi…. Micubiši gradi
  fabriku TOJO u Sremu, takođe za proizvodnju pneumatika, glavnu i jedinu svoju fabriku u Evropi.
  Obnovljena je Golubačka tvrđava, Stari grad Petrovaradin, Vršački zamak, kula Gardoš, Stari grad u Pirotu (tvrđava), završava se obnova Starog grada u Užicu…..
  U Kragujevcu se završava najmodernija centrala pravosudni institucija – sud, u ovom delu Evrope… DATA informaciono-bezbednosni centar za Centralnu,Jugoistočnu i Istočnu Evropu.
  FAP radi, ali od sledeće godine će biti u poziciji i da izvozi na tržište Afrike i zemalja LEVANT-a.
  Ponovo su pokrenute GOŠA FABRIKA ŠINSKIH VOZILA, ŽELVOZ, Bratstvo Subotica, FŠV u Zrenjaninu….
  U Sremskoj Mitrovici danas posluje industrija prerade mesa…
  SVUDA SE OTVARAJU FABRIKE, i ima posla ko hoće da radi, a zlonamerni koriste ime i prezime ALEKSANDRA VUČIĆA radi ličnog bahaćenja. Taj korov treba pleviti.
  U Velikoj Plani je napravljena fabrika sufisticiranih vojnih vozila, ali i haubica.
  Ikarbus od sledeće godine kreće u novu eru, jer kineski partner još uvek prikuplja licence i dozvole od evropskih institucija, kojima je nešto teško da brže rade… ali ipak od proleća će raditi nov program autobusa i kombi vozila, a od kraja sledeće godine i električne kamione… električne baterije su takođe u planu za proizvodnju.
  Otvorena je fabrika led sijalica, otvorena je fabrika televizora… fabrike jahti, brodova, kruzera(Sremska Mitrovica, Bečej,Zrenjanin, Kladovo, Jagodina, Apatin…) , topova, pušaka, municije… kablova(Niš, Prokuplje, Leskovac, Rača, Zaječar, Jagodina…) ,kombija(Novi Sad) ,aviona(Jagodina, Pančevo),
  fabrika robota (u Požegi,;u Sremu)……
  Prave se nove bolnice, obnavljaju se (Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Smederevska Palanka, Prokuplje, Loznica, Pirot, Novi Pazar, Vranje, Leskovac, Aranđelovac,Valjevo……)
  Prave se auto putevi, i svi drugi putevi… brza pruga ka Budimpešti… nove luke, hoteli, rizorti, kompleksi….
  stadioni…. neboderi…. kasarne…. škole… crkve, manastiri, ali i džamije, sinagoge i katedrale… muzeji…kulturni centri… galerije…
  SRBIJA ima NIS, Telekom, Er Srbiju,JUGOIMPORT SDPR, Železnice Srbije, Jugoslovensko rečno brodarstvo, manjinski udeo u Komercijalnoj banci, Banku poštansku štedionicu…. SrbijaGas… Lastu…
  Vojska, kultura, filmska industrija, privreda doživljavaju renesansu.
  Predsednik Vučić brine i o Republici Srpskoj!!!
  Pomaže i Srbima u Crnoj Gori, ali o tome se ne piše mnogo…
  Nije priznao ( i neće) separaciju Kosmeta od Republike Srbije.
  Nije predsednik Srbije Aleksandar Vučić „u klubu sa Milom i braćom Dalton“,on vrši renesansu Srbije i Republike Srpske, a Krivokapić će sarađivati sa Beogradom i ta renesansa će zahtevati i Podgoricu!
  Vučić je pošten i dobar čovek, bržan i ne bi izdao buduća pokolenja!!!
  Radi i sa Putinom i sa Merkelovom, i sa Džonsonom i sa Makronom, i sa Erdogano, i sa Si Đinpingom,Šinzoom Abeom i sa Trampom i sa Narandrom Modijem…sa Orbanom, i sa Netanijahuom….!!!!
  Čovek je rudar, a ne (Mi-)lopov i izdajnik!!!
  Autošovinisti i tvrdoglavi ga ne vole, ali on se bori za srpski narod!!!

  1. Traktorist komentariše

   Vrlo pohvalno za informacije, E SAD ŠTA JE OD TOGA PROFITABILNO, šta podupiru subvencije, zaduženja, fiskalni i 12 parafiskalni nameti

   1. vaso komentariše

    Traktorce milov ekonomista za njega je samo koka profitabilna haha😂aa

 8. Republika Crna Gora  je evropska zemlja srpskog karaktera.Crnogorci su ljudi kojima je bitan čist obraz, da im se ne dira u porodicu i identitet, veru. Sukobe žele drago samo budale!!!
  Mir i rad.U porodicu i veru nam ne dirajte. Ne diramo vas – ne dirajte nas. UMEMO DA TRPIMO, ali i da se za istinu i dobrobit društva borimo. Razvoja Crne Gore nema bez Beograda i Republike Srpske/Dejtonska BiH.
  Nije izvodljivo da se Crna Gora razvija uz pomoć kriminalnih i sumnjivih struktura sa Kosova i Metohije, i iz Albanije, čije mnoge vođe su albanski šovinisti i nacistički nastrojeni. Čast pojedincima i časnim i poštenim Albancima.
  Albanci političari nisu podigli životni standard u Peći, Preševu, Prištini, u mestima gde imaju vlast.
  Zna li neko gde se nalazi fabrika automobila FIAT KRAJSLER AUTOMOBILA u regiji, gde je postrojenje Mišlena, Boša… gde se u regiji proizvode Simens šinska vozila, gde je fabrika kamiona, trolejbusa, autobusa MAZ – BIK u regiji…gde se proizvode sateliti za vojne, istraživačke, naučne i civilne potrebe… gde se proizvode avioni…. gde je centrala Kontinentala za našu regiju… gde je brodogradilište u kojem se proizvodi najveći rečni tanker na svetu… gde je brodogradilište u kojem se proizvode jahte, a gde brodogradilište u kojem se proizvode kruzeri…gde je najorganizovanija(strukturalno) i najsigurnija čelična verovatno u čitavoj Evropi..gde se prave kamioni pandani ruskom Kamazu… gde se proizvode kombi vozila i mini autobusi IVEKO.gde se proizvodi ogroman broj kablova i delova za vozila… gde se proizvode elektromotor, farovi, alati, mašine, kućni uređaji… .. gde je centar za proizvodnju prikolica TRIGANO? Koja zemlja ima najjaču prehrambenu industriju u ovom delu Evrope ?
  Koja zemlja ima najjači energetski i rudarski sektor?
  U kojoj zemlji se grede najveći vetroparkovi na kopnu u celoj Evropi, kakvih nema od Lisabona pa sve do, ako hoćete do Vladivostoka?
  Da nije slučajno *Kosovo (Kosmet-pokrajina u Srbiji, pod patronatom UN-a) ili Hrvatska?… Ma ne to je 100% Albanija… ili možda Bugarska… ili Severna Makedonija…?
  Ništa od nabrojanog.
  Reč je o Srbiji.
  Ta država se zove REPUBLIKA SRBIJA.
  Ako Crna Gora hoće EU, da uđe bez Srbije u istom trenutku nije efikasno i izvodljivo.
  Da nije slučajno glavni put iz Podgorica ka Skadru, ili PEĆI?
  NE, NIJE,već ka Beogradu.
  Da nije najjača avio linija ka Zagrebu ili Sarajevu ili Tirani ili Ljubljani ili  Beču?
  Nijedna nije jaka kao linija ka Beogradu.
  Crna Gora je izuzetno velika duhovno i u svakom drugom pogledu, ali ekonomski i politički, i u svakom racionalnom smislu ona je nemoguća bez širokog partnerstva dve nezavisne države – Republike Srbije i Republike Crne Gore.
  Novi, balkanski, srpski model BENELUKS-a je izlazno i krajnje rešenje.
  Živela kolevka naša, druga srpska država Crna Gora (prva je Republika Srbija, a treća je Republika Srpska, tj. Dejtonska država Bosna i Hercegovina).
  KOSOVO* otpriznati čim pre.
  NE DAMO SVETINJE I OBRAZ. NE Damo PORODICU.
  SRBIJA I CRNA GORA, TO JE JEDNA FAMILIJA.
  Samo napred pobednička koalicijo!
  Milo je sateran uza ZID.
  SAMO SE SVI STRPITE.
  U PARLAMENTU još uvek ima mnogo DPS – ovaca, zato mudro i šahovski!
  Ne damo svetinje.

  1. Traktorist komentariše

   Taman pomislio netko normalan a ti oveći dripac

 9. Miki Crnogorac komentariše

  CG je Kinezima za dug garantovala, teritorijom, ako ne mozemo da platimo, auto put je njihov, plus dio teritorije CG.
  Mogu Kinezi, naravno samo ako ne platimo, prodati nas dug bilo kome, cak i privatniku, odnosno bilo kome ko ponudi novac za placanje duga . Ende !!!!!!

  1. Traktorist komentariše

   Eto vidiš kakve gluposti pišeš., a sad uzmi ustav pročitaj i onda se izvini za glupost koju napisa.

   1. vaso komentariše

    Traktorce debilu glupi ekonomski smo prezaduzeni i malo nas dijeli od banrkrota a ti si glupak za sve ali si doslijedan ustasa .

 10. Anon komentariše

  Zaboraviste ono ‘iz dobro obavještenih izvora’. Od radio Mileve ili babe Dare sa pjace….

 11. […] navodi ovaj portal, Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi […]

 12. […] navodi ovaj portal, Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi […]

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.