Ekskluzivno: Dokazi iz Italije vode do Duškovih ubica

0

Istražni organi Italije dostavili su Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore dokumentaciju o njihovim saznanjima da su tri njihova državljanina učestvovali u likvidaciji Duška Jovanovića, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika ,,Dana”, ekskluzivno saznaje ,,Sloboda”. Ministarstvo pravde Crne Gore je kolegama u Italiji dostavilo zamolnicu da se izvrše provjere o vezama tri italijanska državljanina sa pomenutim ubistvom. Do imena Đuzepea Đordana, koji je označen kao direktni izvršilac ubistva, došlo se na osnovu izvještaja jedne privatne detektivske agencije. Đordano se inače nalazi u zatvoru u Italiji, gdje izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa, Santa Vantađata, koje se desilo 1998. godine u Baru.
Motiv ubistva Duška Jovanovića je njegovo pisanje o duvanskoj mafiji i švercu cigareta.
Kako je ,,Slobodi” potvrđeno, italijanski istražitelji su pribavili svu neophodnu dokumentaciju, koju je Crna Gora od njih tražila i to im je sve dostavljeno. Naš izvor je potvrdio da su dokumenta u crnogorskom tužilaštvu i da je u toku prevođenje materijala koji su pristigli.
Zamolnicu su crnogorski pravosudni organi uputili u sklopu istrage koja se sprovodi na osnovu izvještaja jedne detektivske agencije, koja im je dostavljena prije dvije godine, na godišnjicu ubistva Duška Jovanovića. U tom dokumentu se do detalja opisuje ko je sve učestvovao u ubistvu prvog čovjeka ,,Dana”, kao i po čijem nalogu je sve urađeno.


Taj dokument bi najvjerovatnije ostao u fioci tužilaštva, da detalji iz materijala nijesu objavljeni u medijima, nakon čega je saslušan detektiv koji je sačinio izvještaj, kao i još neke osobe, čiji identitet se ne otkriva.
Finansijer likvidacije je kontroverzni biznismen Stanko Subotić, zvani Cane, a organizator ekipe koja je sve izvršila je izvjesni Dejan Vaso Ujkić iz Tuzi. Prema tvrdnjama iz izvještaja, Ujkić je spona između nalogodavaca, finansijera i kriminalne organizacije Sakra Korona Unita. Jedan od pripadnika te mafijaške italijanske organizacije Đordano Đuzepe, povukao je smrtonosni oroz u vlasnika ,,Dana”. I druga dva saučesnika u zločinu su italijanski državljani, a do prije godinu dana su se nalazili u italijanskim kazamatima zbog učešća u više krivičnih djela.


Detektiv koji je sačinio izvještaj je tokom saslušanja u tužilaštvu tražio da se posredstvom međunarodne pravne pomoći uporedi DNK dvojice italijanskih državljana koji su učestvovali u ubistvu Jovanovića, sa tragovima koji su pronađeni na pušci koja je slata u Visbaden.
Nakon toga je preko Ministarstva pravde upućena zamolnica u Italiju, kojom je traženo sprovođenje istražnih radnji i prikupljanje dokaza koji se odnose na navode iz pomenutog izvještaja. Italijanski pravosudni organi su nedavno odgovorili na tu zamolnicu i proslijedili su svu dokumentaciju koju su prikupili, a u toku je njeno prevođenje. Ako se nalazi poklope sa tvrdnjama iz izvještaja, istraga bi mogla biti proširena na još neka lica.
Nakon prevoda dokumentacije iz Italije, osuđenom Damiru Mandiću, mogli bi se pridružiti i ostali saučesnici u ovom zločinu.
Za učešće u ubistvu Jovanovića za sada je osuđen jedino Damir Mandić, koji je osuđen na 19 godina robije, za saizvršilaštvo.


Istraga u dva pravca
Iz tužilaštva je ranije saopšteno da je saslušano lice koje je sačinilo izvještaj o ubistvu, kao i jedno lice, na okolnosti koje su mu poznate, vezano za sačinjavanje izvještaja. Prema pouzdanim informacijama, u pitanju je osoba koja je do detalja upoznata sa privatnim životom ubijenog vlasnika ,,Dana”, a o čemu je podrobno obavijestila tužioca, u razgovoru koji je trajao nekoliko sati. Na osnovu podataka koje je ta osoba saopštila, naknadno je iz Osnovnog suda u Podgorici zatraženo da se tužilaštvu na uvid dostave svi spisi predmeta koji su pred tim sudom vođeni, a tiču se Duška Jovanovića i njegove porodice. Ti spisi su zatraženi jer su se poklopile neke stvari iz izvještaja i iskaza pomenutog svjedoka. Takođe, tokom nove istrage došlo se do određenih podataka iz privatnog života Duška Jovanovića, koji bi mogli imati veze sa ovim zločinom. Te podatke i informacije istražitelji provjeravaju već nekoliko mjeseci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.