Ekonomska saradnja i Kosovo i Metohija glavne teme sa predsjednikom Kine

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se rano jutros s kineskim predsednikom Si Ðinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine gdje se održava forum “Pojas i put”.

Predsjednik Kine primio je Vučića u Velikom domu naroda u Pekingu i sa njim razgovarao o bilateralnim odnosima. To je njihov šesti susret.

U fokusu razgovora, kako je ranije najavio Vučić, bile su pre svega ekonomska saradnja dvije zemlje i Kosovo i Metohija.

Vučić je na sastanaku ocijenio da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo.

– Veliku zahvalnost dugujemo i Vama lično i NR Kini za sve što ste uradili za Srbiju -piše na Instagram profilu “BudućnostSrbijeav” uz fotografije sa sastanka.

Takođe, Vučić je pozvao Sija da posjeti Srbiju vidi rezultate saradnje dvije zemlje.

Nakon sastanka, u prisustvu Vučića i Sija, potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospiješi saradnja dvije zemlje.

Predsjednik Srbije će tokom dana učestvovati na panelu “Povezivanje među ljudima”, a zatim će se razgovarati sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.

Po dolasku u Peking, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini.

Istakao je i da će Kosovo biti jedna od ključnih tema u razgovorima sa predsednikom Kine, kao i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodao je da će Srbija i Kina formirati i radnu grupu za zajedničke investicije i da je njegova molba predsjedniku Kine da pomogne Srbiji da se kao mala zemlja uključi u procese razvoja robotike i vještačke inteligencije, s obzirom da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.