Eko-fond i Opština Pljevlja potpisali Sporazum o zajedničkom finansiraju

0

Izvršni direktor Eko-fonda Draško Boljević i predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš potpisali su danas u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i Ugovor o prenosu sredstava za potrebe realizacije navedenog Programa.

Govoreći o značaju današnjeg potpisivanja, Boljević je saopštio: „Raduje me početak realizacije ovog važnog Projekta, i što će se opravdanost dobrim dijelom pokazati upravo na teritoriji Pljevalja, grada koji se suočava sa brojnim problemima i izazovima, ne samo u dijelu zaštite životne sredine, već i energetske efikasnosti“.

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 18.4.2024. donijela Program za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, kojim je predviđeno da se preko Eko-fonda kao implementacione jedinice Programa, građanima Pljevlja pruži finansijska podrška za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u iznosu od 2,8 miliona eura. Program predviđa podršku na implementaciji mjera energetske efikasnosti u individualnim stambenim objektima i podršku na unapređenju energetskih karakteristika omotača kolektivnih stambenih zgrada u Opštini Pljevlja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš istakao je da će se realizacijom Programa doprinijeti unapređenju energetskih karakteristika stnambenih objekata, smanjenju emisija gasova staklene bašte, većem korišćenju obnovljivih izvora energije u sektoru domaćinstava kao i ocijenio važnost sprovođenja pravedne tranzicije u rudarskom regionu Pljevlja, koja je od strateškog značaja i da je posebna pažnja u okviru Programa posvećena ovom regionu sa ciljem smanjenja korišćenja uglja u sektoru grijanja.

Izvršni direktor Eko-fonda zaključio je da će realizacija Programa donijeti značajne benefite u vidu smanjenja potrošnje energije, smanjenje troškova za energiju, unapređenje komfora u stambenim objektima, te razvoj tržišta efikasnih materijala i tehnologija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.