Ekipa iz “Granda” trlja ruke: Milo prodaje Luku Bar da izbaci “mojkovačku ekipu” iz šverca cigareta!

Ekipa iz “Granda” trlja ruke: Milo prodaje Luku Bar da izbaci “mojkovačku ekipu” iz šverca cigareta!

Predsjednik Crne Gore i DPS-a pregovarao je sa arapskim biznismenima prodaju Luke Bar, kako bi njehova grupacija mogla jedina da švercuje cigarete i zbog toga je premijer Duško Marković isključen iz te kombinacije, saznaje Borba.

Prema izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, šverc cigareta je glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu.

U izvještaju se navodi da je središte šverca Crna Gora, gdje se prave i lažne marke cigareta proizvode i zatim krijumčare preko Luke Bar u različite zemlje EU, na Bliski istok i u Afriku.

Klanovi “Mojkovac” i “Grand” najveće grupe umiješane u šverc cigareta iz Bara.

“Jasno je da je Đukanovićev favorit “Grand”, pa je prodaja Luke Bar, koja bi išla preko njega, idealna prilika da se “mojkovačka ekipa” izbaci iz igre za šverc cigareta. Premijer i Vlada su ti koji odlučuju o prodaji Luke Bar, ali ovdje je Đukanović preuzeo njihove ingerencije i bez njihovog znanja ugovara prodaju Luke Bar. Glavni njegov posrednik u tom poslu je Dušanka Jeknić, novi ambasafor u UAE, koju je on lično postavio na tu funkciju, kaže naš sagovornik iz vrha vladajuće partije.

Cigarete koje se utovaruju u Baru odlaze uglavnom u Libiju, Egipat, Liban i na Kipar.

Godinama traje bitka između dva klana, ko će imati primat u švercu cigareta preko Luke Bar. Zato je za direktora i doveden Vladan Vučelić koji važi za Đukanovićevog čovjeka, pa samim tim, “Grand” ima bolje početne pozicije u cijeloj priči.

Prema podacima iz istrage koju je provela Evropska služba za suzbijanje prevara, brodovi stižu prazni na predviđenu destinaciju, dok cigarete najvjerovatnije završe preusmjerene na crnom tržištu EU. Cigarete bivaju ili ilegalno istovarene na teritoriji EU ili se prebacuju na druge brodove na otvorenom moru, van domašaja carina ili obalskih patrola, odakle se švercuju nazad u EU…

Od početka 2015. presretnuto je osam brodova sa važnim teretom cigareta natovarenih u Baru – zbog krijumčarenja cigareta u Grčku i Španiju. Na šest brodova pronađene su cigarete čije je odredište bila Libija, jedan je plovio ka Kipru a jedan ka Libanu. Sveukupno, konfiskovano je gotovo 350 miliona cigareta koje su prevozili ti brodovi, što iznosi skoro 70 miliona eura kada se uračunaju carinjenje, taksa i porez na dodatu vrijednost… Međutim, to je samo vrh ledenog brijega. Navodno, svake godine se iz luke Bar prošvercuje 600 kontejnera cigareta”.

Izvještaj tretira žarišta organizovanog kriminala u Albaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Navodi se da se crnogorske cigarete švercuju širom regiona. Takođe, nelegalno se proizvode u Bosni i Hercegovini i Srbiji (naročito na Kosmetu). Zatim se krijumčare u Crnu Goru, odakle nastavljaju, sa crnogorskim cigaretama, ka Evropskoj uniji i dalje. Odnedavno, Kosmet je novi regionalni centar distribucije cigareta. Velike količine se dalje švercuju odatle u centralnu Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, a zatim transportuju kroz porozni prelaz ka Crnoj Gori, navodi se u tekstu organizacije čije je sjedište u Ženevi.

Naglašava sese da je Bar poznat kao žarište šverca cigareta. Inostrane marke navodno stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz grada pod Rumijom.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *