Džosef Asad: Katnić me prisiljavao da lažno optužim Mandića i Kneževića za “državni udar”

0

DŽozef Asad, državljanin SAD-a – trenutno nastanjen na Floridi, bivši oficir američke vlade za borbu protiv terorizma, čija je ugledna karijera uključivala mnoge zadatke u ratnim zonama, dobitnik je brojnih nagrada i pohvale za lojalnu službu svojoj zemlji, ističe u zvaničnoj izjavi DŽozef DŽordž Asad.

Pre službe u vladi, radio je u Fridom hausu kao zastupnik vladavine demokratije i ljudskih prava. Tokom zadataka koje je obavljao, svedočio je pred Komisijom za ljudska prava Ujedinjenih nacija o pitanjima vezanim za vladavinu prava, demokratiju i verske slobode.

Nakon što mu je u rodnom Egiptu uskraćeno univerzitetsko obrazovanje zbog njegove hrišćanske vere, došao je u Sjedinjene Američke Države na školovanje uz punu stipendiju.

Trenutno je međunarodni savetnik za bezbednost i poznati aktivista za ljudska prava koji je zaslužan za spasavanje velikog broja hrišćana sa Bliskog istoka od progona. U ovo spada spasavanje 149 haldejskih hrišćana iz Mosula u Iraku i njihovo preseljenje u Evropu, što je dokumentovano u emisiji 20/20 na Ej-Bi-Si NJuzu (ABC News).

„U septembru 2016. godine, Aron Šaviv, britansko-izraelski i međunarodno priznati politički konsultant, kontaktirao me je u vezi pomoći u sprovođenju bezbednosne procene i saveta za projekat za koji je g. Šaviv angažovan da sprovede u Crnoj Gori. Gospodina Šaviva sam poznavao već nekoliko godina i redovno smo razgovarali o konsultantskim projektima. Pored toga, g. Šaviv mi je ranije pružio neprocenjivu pomoć u humanitarnom projektu pomoći progonjenim hrišćanima na Bliskom istoku“, počinje svoju izjavu DŽozef DŽordž Asad.

On je istakao da ga je g. Šaviv obavestio da zajedno sa malim timom političkih savetnika pomaže savetima koaliciji opozicionih političkih partija u Crnoj Gori u predizbornoj kampanji, u osmišljavanju i slanju poruka i oglašavanju tokom predstojećih crnogorskih predsedničkih izbora.

„Obavešten sam da su u timu za kampanju u Crnoj Gori bila dva Amerikanca, Izraelac, Slovak i Srbin. Rekli su mi da je tim međunarodnih političkih savetnika bio predmet stalnog uznemiravanja, da su verovali da se nalaze pod nadzorom vlasti na mestu gde rade i stanuju i da su radili u atmosferi neprijateljstva i zastrašivanja“, rekao je on i dodao da su ga zamolili da pruži pomoć, na osnovu svog velikog iskustva i znanja, u vidu bezbednosne procene rezidencije i mesta rada g. Šaviva, da sprovede istraživanje na osnovu otvorenih izvora i obezbedi plan za nepredviđene situacije kako bi g.Šaviv mogao bezbedno da napusti zemlju u slučaju nužde.

„Ovde moram da naglasim da su saveti o tome kako bezbedno napustiti zemlju uključivali legalne puteve, koristeći isključivo regularne granične prelaze. Gospodin Šaviv je potpisao formalni ugovor za ove usluge sa Peregrine Consultants LLC, firmom za konsultantske usluge iz Abu Dabija u kojoj sam bio zaposlen kao generalni direktor„, stoji u izjavi Asada.

Nadalje, on je rekao da je putovao u Crnu Goru avio-kompanijom Lufthanza iz Majamija na Floridi do Frankfurta u Nemačkoj, a zatim letom kompanije Lufthanza iz Frankfurta do Tirane u Albaniji.

„U Tirani sam iznajmio automobil na aerodromu i odvezao se do Podgorice, stigavši tamo 8. oktobra 2016. Ovu rutu sam izabrao prvenstveno zbog nedostatka direktnih letova za Crnu Goru. U Albaniji se nisam sreo ni sa kim. Vozilo su mi pretresli službenici na granici dok sam prelazio iz Albanije u Crnu Goru. Sa sobom nisam poneo nikakvu opremu osim ličnog „ajfona“ i laptopa i nisam ništa zaboravio da ponesem kad sam 16. oktobra 2016. godine napustio Crnu Goru. Navedeno je da sam u Crnu Goru doneo opremu za obezbeđenje i/ili nadzor. Ovo demantujem kao neosnovanu i besmislenutvrdnju. U svakom slučaju, pošto je moje vozilo pretražilo obezbeđenje na graničnom prelazu između Albanije i Crne Gore, bilo bi nemoguće da sam preneo bilo kakvu opremu. Pored toga, zbog posla za koji sam angažovan, bilo je potpuno nepotrebno poneti bilo kakvu opremu osim mobilnog telefona i laptopa„, rekao je DŽozef Asad.

Tokom boravka u Crnoj Gori, nastavlja on, sreo sam se jednom prilikom sa g. Šavivom u rezidenciji koju su on i njegov tim iznajmili. Potvrđujem da se ni u jednoj državi nisam sastao ni sa jednim članom njegovog tima za političke kampanje, niti sam upoznao ili imao razloga da upoznam bilo kog člana opozicionih političkih partija. Nekoliko dana pre izbora, ceo njegov tim, sa izuzetkom g. Šaviva i jednog afroameričkog političkog stratega, napustio je Crnu Goru. Nikada se nisam sreo niti sam video bilo koga od njegovih kolega.

Gospodin Šaviv me je obavestio, ističe Asad, da će odlazeći članovi tima nastaviti svoj rad na društvenim medijima izvan Crne Gore, dok će g. Šaviv i pomenuti politički strateg ostati u Crnoj Gori tokom celog trajanja izbora.

„Kao što je dogovoreno, pružio sam sledeće usluge Šavivu:

– Procenio sam bezbednost rezidencije u kojoj su g. Šaviv i njegov tim stanovali i radili. Procenu sam obavio posmatrajući vilu i vozeći se putevima oko nje.
– Procenio sam bezbednosne rizike ruta do i od rezidencije i identifikovao ranjiva mesta.
– Služio sam kao kontakt tačka g. Šavivu za slučajeve nužde ako se nađe u situaciji koja zahteva kontakt sa njegovom ambasadom, suprugom ili bilo kojim drugim kontaktom.
– Vozio sam g. Šaviva jedanput od aerodroma u Tirani do hotela Hilton u Podgorici.
– Pratio sam medije na engleskom jeziku radi izveštavanja o političkim mitinzima i potencijalnim bezbednosnim incidentima.
– Nakon odlaska drugih članova tima, razvio sam plan za nepredviđene situacije za g. Šaviva i političkog stratega koji je ostao (verovatno kolega Afroamerikanac). Ovaj plan je sadržao savete o tome šta raditi u slučaju nereda, nasilja, gubitka komunikacije ili drugih građanskih nemira.
– Plan izlaska iz zemlje za g. Šaviva i njegovog kolegu sadržao je savete zasklanjanje od gužve. U slučaju da g. Šaviv i njegov kolega osete da su u opasnosti, g. Šavivu sam savetovao da napuste zemlju preko legitimnog graničnog prelaza. Međunarodni aerodrom u Podgorici i granični prelazi ka Albaniji ili Hrvatskoj su identifikovani kao mesta izlaska“, naglašava DŽozef Asad.

Tokom boravka u Crnoj Gori, kazuje Asad, ni u jednoj fazi nisam imao kontakt sa članovima opozicionih političkih partija, članovima vlade ili sa bilo kim za koga znam ili mislim da je Rus. Nisam imao saznanja niti učestvovao u planiranju ili izvršenju bilo kakvog puča ili bilo koje druge nezakonite aktivnosti.

„Da budem jasan, da sam sumnjao ili bio obavešten o bilo kakvim nezakonitim ili antivladinim aktivnostima, odmah bih podneo ostavku na svoju funkciju. Bio sam angažovan da nadgledam i procenjujem stvari u vezi sa legitimnom predizbornom kampanjom. Nisam bio uključen, niti sam doprineo političkoj kampanji, već sam bio tamo da dajem savete u vezi sabezbednošću g. Šaviva i njegovog malog tima. Pošto sam završio bezbednosnu procenu i podneo izveštaj g. Šavivu, napustio sam Crnu Goru na dan izbora – 16. oktobra 2016. godine – kako je prvobitno bilo planirano. Odvezao sam se natrag do Tirane i odleteo letom Lufthanze iz Tirane do Frankfurta, a zatim do Orlanda u Sjedinjenim Državama. Ukupno vreme koje sam proveo u Crnoj Gori od dolaska do odlaska je 6 dana“, saopštio je Asad.

Od tada se nisam vratio u Crnu Goru, niti imam bilo kakvu potrebu ili nameru da to učinim, rekao je on i dodao:

„Jasno i nedvosmisleno izjavljujem da nisam bio umešan niti imam lična saznanja (osim onoga što sam pročitao u medijima) o planiranju ili izvršenju navodnog puča protiv Vlade Crne Gore. Odlučno poričem bilo kakav kontakt, komunikaciju ili saradnju sa članovima političke opozicije u Crnoj Gori ili ruskim agentima u vezi sa bilo kakvim navodnim pučem ili bilo kojom drugom aktivnošću. S obzirom na moju strast prema ljudskim pravima i odgovornosti, nikada ne bih razmišljao o radu sa ruskim agentima ili za njih u bilo kom svojstvu“.

Nažalost, ističe Asad, postao sam meta crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva zbog pružanja saveta o ličnoj bezbednosti britansko-izraelskom političkom strategu, g. Šavivu, kao i zbog moje ranije povezanosti sa CIA-om. Čini se da je Vlada smatrala da bih mogao da joj poslužim kao uverljiv svedok protiv političke opozicije. Mediji su na senzacionalistički načino objavili moju biografiju da bi insinuirali umešanost američke obaveštajne službe u unutrašnje stvari Crne Gore. Sramno je što su crnogorske vlasti pokušale da me upletu u njena domaća politička pitanja koja me ne zanimaju, poručio je on.

„U svojoj nameri da okrivi članove političke opozicije, vlada je tražila moje svedočenje protiv članova opozicije,u kome ću reći da sam:

1) radio za članove političke opozicije;
2) plaćen od strane članova političke opozicije;
3) osmislio „sofisticirani plan izvlačenja“ za članove političke opozicije;
4) obezbedio pučistima bezbednosnu i nadzornu opremu pomoću koje može da se presreće i ometa komunikacija policije„, izjavio je Asad.

„Oštro poričem sve ove tvrdnje s obzirom da su izrečene bez ikakvog osnova, da su potpuno besmislene i samo služe kao poluga za lažno okrivljavanje članova političke opozicije. Specijalni državni tužilac pokušao je da izvrši pritisak na mene da dam izjavu. Budući da ništa od toga nije tačno, nisam mogao niti želeo da dam takvu izjavu. Kada sam odbio da svedočim protiv članova političke opozicije, ljudi koje nikada nisam sreo niti podržao, Specijalni državni tužilac mi je pretio krivičnim gonjenjem i pretio da će goniti i članove moje kompanije i moju porodicu. Zatim su izdali međunarodnu crvenu poternicu u kojoj se navodi da sam „vođa terorističke grupe“ koji je „naoružan i opasan“, tražeći pritom moje izručenje Crnoj Gori“, stoji u izjavi.

U oktobru 2018, Asad je zadržan na međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju zbog crvene poternice koju je raspisala Crna Gora. Vodeći sudija za borbu protiv terorizma u Abu Dabiju pregledao je dosije Crvene poternice i brzo utvrdio da sadrži neutemeljene optužbe i da verovatno ima političke motive.

„Pušten sam i dozvoljeno mi je da se vratim kući u Sjedinjene Države. Moj advokat iz Velike Britanije, g. Tobi Kadman iz „Guernica 37 International Justice Chambers“, uspostavio je kontakt sa predstavnicima Vlade i kancelarije Specijalnog državnog tužioca i dogovorio da otputuje u Podgoricu kako bi razgovarao o trenutnoj situaciji. Gospodin Kadman je putovao u Crnu Goru u tri navrata. Tokom ovih sastanaka, saopšteno mi je preko mog britanskog advokata da nisam osumnjičen i da se traži moja saradnja kao svedoka. Specijalni državni tužilac obavestio je advokata iz Velike Britanije da od mene traže samo izjavu u vezi sa mojim boravkom i aktivnostima u Crnoj Gori. Bilo je, međutim, sasvim jasno da moju saradnju traže u cilju progona članova političke opozicije. Jasno sam rekao da sam spreman da dam istinitu izjavu kao svedok“.

Kasnije je Specijalni državni tužilac zatražio sastanak u Sjedinjenim Državama, nastavlja Asad, kako bi se razgovaralo o mojoj saradnji. Sastanak je održan u američkom Ministarstvu pravde u Vašingtonu, a prisustvovali su mu moj američki advokat, g. Vins Sitro, moj britanski advokat, g. Kadman, predstavnici američkog Ministarstva pravde, predstavnici FBI-a, kao i predstavnik Kancelarije Specijalnog državnog tužioca. Tokom tog sastanka, Specijalni državni tužilac je jasno i nedvosmisleno izjavio da želi da zaključi ovaj slučaj i zatražio da svedočim preko sigurne video veze iz objekta američkog Ministarstva pravde. Moji advokati su se odmah složili s tim. Tada je Specijalni državni tužilac izjavio da prihvata da nisam počinio nikakvo krivično delo i da nisam umešan u pokušaj puča i da samo traži moju saradnju kao svedoka.

„Nekoliko dana nakon sastanaka u Vašingtonu, Specijalni državni tužilac kontaktirao je g. Kadmana i izjavio da bi Crna Gora više volela da izjavu dam lično na crnogorskom sudu, a ne putem sigurnog videa. Gospodin Kadman je još jednom otputovao u Crnu Goru i sastao se sa Specijalnim državnim tužiocem. Gospodin Kadman je zatražio garancije za siguran prolazak, tražeći da se povuku sve krivične prijave i sve poternice. Specijalni državni tužilac dostavio je službena pisma koja potvrđuju da nisam osumnjičen i da ću biti u svojstvu svedoka. Specijalni državni tužilac je pored toga saopštio da su Interpolova crvena poternica i sve druge poternice povučene kako bi se omogućilo moje bezbedno putovanje“, istakao je Asad.

Specijalni državni tužilac je, priča Asad, naknadno dostavio spisak pitanja na koja bi tužilaštvo želelo da odgovorim u svojoj izjavi i pored toga je dostavio odgovore koje bi trebalo da dam. Odgovori su bili posebno usmereni na uplitanje imenovanih članova političke opozicije, osoba sa kojima ranije nisam imao kontakt. Dali su mi fotografije kako bih identifikovao te osobe i izjavio da su me one angažovale, ali jasno sam stavio do znanja da nisam upoznao nijednu od tih osoba i da neću dati neistinitu izjavu.

„Odbio sam da dam takvu izjavu. Tada je Specijalni državni tužilac zapretio da će goniti mene i druge osobe, uključujući i članove moje porodice. Iz medicinskih razloga, g. Kadman u tom trenutku nije mogao da nastavi rad u predmetu, pa sam zato privremeno angažovao drugog advokata, g. Roberta Amsterdama„, rekao je Asad.

Gospodin Amsterdam je, kako je izjavio, kontaktirao Specijalnog državnog tužioca kako bi ga obavestio da će mi on pomagati dok se bude pružala hitna medicinska pomoć g.Kadmanu. Specijalni državni tužilac zahtevao je da otputujem u Crnu Goru, a ako ne, svedočiću putem sigurne video veze iz američkog Ministarstva pravde. Gospodin Amsterdam se saglasio sa poslednjim uslovom i o tome je obavešteno Ministarstvo pravde SAD-a.

„Specijalni državni tužilac je insistirao da dam odgovore koje je prethodno pripremila njegova kancelarija. Gospodin Amsterdam je obavestio Specijalnog državnog tužioca da nije upoznat ni sa kakvim posebnim aranžmanom i da sam pristao da dam istinitu izjavu na osnovu uslova mog angažovanja. Zatim je Specijalni državni tužilac ponovio svoje prethodne pretnje gonjenjem“, ističe DŽozef Asad i dodaje:

„To je bio poslednji kontakt koji sam imao sa kancelarijom Specijalnog državnog tužioca. U martu 2020. godine, kroz izveštaje lokalnih medija saznao sam da je Specijalni državni tužilac podneo prijavu za novu Interpolovu crvenupoternicu. Naložio sam g.Kadmanu da zatraži ukidanje ove poternice. Odlukom od 2. jula 2020. godine, Komisija za kontrolu dosijea INTERPOL-a utvrdila je da zahtev nije u skladu sa pravilima INTERPOL-a koja se primenjuju na obradu ličnih podataka i da ih treba izbrisati iz INTERPOL-ovih dosijea„.

„Na osnovu gorenavedenog, s dužnim poštovanjem zahtevam hitno obustavljanje krivičnog predmetai obustavu svih postupaka protiv mene. Takođe zahtevam opoziv svih nerešenih naloga za hapšenje, domaćih ili međunarodnih„, zaključio je DŽozef DŽordž Asad u zvaničnoj izjavi povodom montiranog suđenja za tzv. državni udar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.