Džonson pozvao Britance da se ne stide svoje robovlasničke i kolonijalne prošlosti

0

Boris Džonson pozvao je Britance da prestanu da se stide svoje istorije i da sami sebe ne bičuju zbog robovlasničke istorije zemlje.

Džonson je prokomentarisao medijske izveštaje da Bi-Bi-Si razmatra mogućnost da se iz koncertnog programa Bi-Bi-Si-ja Proms isključe patriotske pesme koje mogu biti povezane sa kolonijalizmom i robovlasnilkim sistemom.

„Došlo je vreme da prestanemo da se stidimo naše istorije, naše tradicije i naše kulture i da stavimo tačku na napad kolektivnog samobičevanja“, rekao je, prenose Fakti.

Džonson je dodao da su ga savetnici odvraćali od ovakvog nastupa, ali da ih nije poslušao zato što je „proključao“ i da poželeo da iznese svoje gledište.

Talas inicijativa za reviziju istorije i rušenje spomenika onima koji su bili umešani u trgovinu robovima ili davali rasističke izjave počeo je u Sjedinjenim Državama i Evropi krenuo je sa skupova za crnačka prava.

U Bristolu su demonstranti bacili u more spomenik trgovcu, filantropu i poslaniku Edvardu Kolstonu, koji se u 17. veku bavio trgovinom robovima.

U Londonu su ispisane rasističke poruke na spomeniku Čerčilu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.