Dvostruki aršini: Jedne hapse, s drugima slave

1

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici utvrđuje da li su organizatori navodnog patriotskog skupa u Podgorici počinili neko krivično djelo, a do sinoć nije bilo podataka da li je neko priveden zbog toga.

“Državni tužilac će preduzeti sve mjere i radnje kako bi se utvrdilo postojanje elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti u radnjama bilo kog lica”, saopštila je “Vijestima” tužiteljka i portparolka ODT-a Milica Mandić.

To tužilaštvo ranije je, u više navrata, pokrenulo postupke protiv građana i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske zbog ugrožavanja javnog zdravlja i nepostupanja po zdravstvenim propisima.

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici u nedjelju uveče okupilo se više hiljada građana pod sloganom “Ne damo državu”.

Organizatori sebe nazivaju crnogorskim patriotama, a policija ni na koji način nije ometala skup koji je indirektno podržao i premijer Duško Marković.

On je pred početak skupa na zvaničnom twiter nalogu objavio fotografiju crnogorske zastave uz opis “Da je vječna!”.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ukazuje na dvostruke aršine u postupanju policije u situacijama koje nose visok epidemiološki rizik:

“To potvrđuje da se političke odluke ne donose samo na sjednicama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), već i na adresama koje su zadužene da, bez izuzetaka, sankcionišu svako kršenje zakona. Bojim se da ne postoji drugačije objašnjenje za dijametralno suprotno ponašanje UP prilikom postupanja u situacijama koje nose visok epidemiološki rizik”, kazao je Milovac

On je dodao da je takvo ponašanje institucija, uključujući NKT posljednjih mjeseci, dovelo do ogromnog pada povjerenja u institucije, te opravdanost mjera koje propisuju.

“Kada na jednom visoko-rizičnom skupu, kao što je to bio onaj u Podgorici, vidite vodeće članove NKT-a, građani se s pravom osjećaju prevareni i teško im je da povjeruju da su zakoni u Crnoj Gori jednaki za sve”, rekao je Milovac. Milovac je dodao da UP zarad političkih interesa, svjesno ugrožava zdravlje građana i to u momentu kada Crna Gora ponovo bilježi nagli rast zaraženih. “Iako je trenutno na snazi zabrana javnog okupljana za više od 100 građana na istom mjestu, policija je obezbjeđivala, a ne sankcionisala organizatore skupa na kome se prema njihovoj procjeni našlo više desetina hiljada građana”, rekao je Milovac.

U nedjelju UP je saopštila da po njihovim procjenama na Trgu nezavisnosti je prisutno 50 hiljada ljudi, te da je sve proteklo bez incidenta.

Oni su izvijestili i o pristizanju kolona vozila građana iz pravca Nikšić, Danilovgrada i Cetinja.

“Vijesti” su ostale uskraćene za odgovor UP zašto u nedjelju nisu zaustavljali kolone kao što su to radili 23. avgusta kada su održavane takozvane autolitije.

Tada su onemogućili ulazak u Podgoricu svima koji su pokušali da se priključe skupu Mitropolije crnogorsko-primorske, pravdajući to mjerama sprečavanja širenja koronavirusa.

Policija je, međutim, prije dva dana službenim automobilima pratila kolone vozila koje su išle na “patriotski skup”.

Iz UP nisu odgovorili na osnovu čega su procijenili da je prisutno 50 hiljada građana na centralnom podgoričkom trgu, ni zašto nisu objavljivali koliko je prisutnih na okupljanjima kao što su litije ili protest Odupri se.

Politički analitičar Boris Marić je kazao da to što je policija dozvolila javno okupljanje nije u skladu sa zakonom, što, kako je rekao, otvara pitanje njene samostalnosti, profesionalnosti i političke neutralnosti.

On je dodao da je specifičnost ovog okupljanja u odnosu na ostale skupove učestvovanje Glavnog grada.

“To je nazakonita uloga Glavnog grada u organizaciji skupa. Upravo je Glavni grad, lokalna samouprava omogućila postavljanje bine i prateću logistiku za skup koji nije prijavljen i čiji organizatori se kriju iza parole patriotske organizacije. Možemo stvari postaviti i hipotetički, na koji način bi policija i Glavni grad postupali da su izborni rezultati drugačiji i organizatori s drugog pola političke scene”, rekao je Marić.

Iz Sekretarijata, ali ni iz Glavnog grada, ni juče, ni u nedjelju nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi s organizacijom “Patriotskog skupa” – da li je Sekretarijatu i Glavnom gradu upućen zahtjev za saglasnost za postavljanje bine, ko je to učinio i da li je zahtjev odobren.

Na “patriotskom okupljanju”, koje je na društvenim mrežama okarakterisano i kao oproštajni skup DPS-u koji je izgubio većinsku podršku na parlamentarnim izborima, bili su prisutni funkcioneri vladajuće koalicije.

Na skupu je bila direktorica “Plantaža” i članica Glavnog odbora DPS-a Verica Maraš, ministri sporta i kulture Nikola Janović i Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, poslanici DPS-a Bogdan Fatić i Nada Drobnjak, direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić (SD)…

Na Trgu nezavisnosti bili su i čelnici Glavnog grada, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Marko Rakočević, direktor podgoričkog “Parking servisa” Nusret Canović, sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić. Među prisustnima bio je i Blažo Đukanović, sin predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića. Takođe i predsjednik Upravnog odbora CeMI-a Zlatko Vujović. Na skupu su bili i profesor Ilija Vujošević, Predrag Mitrović iz Uprave za dijasporu, bivši ministar ekonomije Vladimir Kavarić, biznismen i član GO DPS Hilmija Franca.
(Vijesti)

1 Comment
  1. Buka komentariše

    Neobavijesteni ste..ispravni stavovi,preosvecenog Amfilohija,konacno su usvojeni i od nepodrzavalaca,Crkve..na djelu je stvaranje kolektivnog Crnogorskog imuniteta..Po neko ce se i lisit zivota al imunitet ce biti trajan..Sveti LJudi uvijek najbolje znaju…

    1
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.