Dvostruki aršini ABA lige: Uvreda za Borac i Srbiju

0

Odluka sportskog direktora Jadranske lige Milije Vojinovića da susret između Borca i Cibone pomjere za samo 24 časa uprkos činjenici da je samo sedam igrača zdravo i spremno da izađe na parket izazvala je jaku reakciju kluba iz Čačka.

Iako pomjerena utakmica još nije zvanično odložena, u Borcu ne namjeravaju da odigraju susret sa gostima iz Zagreba jer Dejan Mijatović nema dovoljan broj igrača na raspolaganju. Klub je na adresu direktora ABA lige pravovremeno poslao dokumentaciju iz ovlašćenih zdravstvenih ustanova Republike Srbije kojom je od strane specijalista iz tri različita polja utvrđena zdravstvena sposobnost i stanje svakog pojedinca u timu, odnosno da igrači pod virusom nisu sposobni za trening i utakmicu iliti izlaganju fizičkom naporu koji iziskuje profesionalni sport.

Pomjeranje termina susreta za jedan dan u takvim uslovima svojevrstan je apsurd, jer se ovakvim potezom praktično polemiše o stručnosti lica koja su vršila procjene zdravstveno stanja igrača. Podsjetimo, predsjednik Borca Predrag Pantović je još tokom vanredne konferencije za novinare, dva sata prije nego što je meč prvobitno odložen za utorak, naglasio da je klub obavio sve potrebne analize, preglede i kontrole, te dostavio potrebnu dokumentaciju…

Vanredna konferencija za štampu izazvana nekim događajima koji nisu u skladu sa nekim normama društvenog ponašanja i zakonskim normama u zemljama u kojima se odvija takmičenje ABA lige. Naime Borac je izložen problemu jer su se u subotu veče četiri-pet igrača žalilo na stomačne probleme, povraćanje, dijareju i otišli su u Dom zdravlja. Dežurni ljekar ih je pregledao i uputio ih na dalje preglede i testove sa dijagnozom da je to neka vrsta stomačnog gripa koji hara po Srbiji. Isto to se desilo dan kasnije, još četiri igrača su se javila nama i poslali smo ih u bolnicu i tamo je opet doktor koje je bio dežuran dao svoje medicinske nalaze. Odradili su snimke pluća i dali su kompletnu dijagnostiku i dali su shodno tome svoje dijagnoze koje su nam dostavili u klub”, rekao je Pantović i dodao:

Mi smo sa tom dijagnozom ostali sa sedam igrača. Osnova za odigravanje utakmice je minimum osam igrača na terenu kako bismo bili sposobni da igramo meč sa Cibonom u zakazano vreme. Obavijestili smo svog doktora Nikola Čikiriza, načelnika VMA za sportsku medicinu koji je zvanični ljekar KK Borac. On je bio izričit da ti igrači ne smiju da se izlažu fizičkom naporu, da treniraju ili da igraju utakmice. Sve smo to dostavili ABA ligi, a poslije 33 minuta smo dobili odgovor da ne postoji opravdan razlog za neodigravanje utakmice. Neko se našao pametan u sjedištu ABA lige da nam kaže da validni dokumenti relevantnih medicinskih ustanova i specijalista nisu za njih dovoljan razlog da se odloži utakmica. To smatram kao veliku uvredu za klub i zdravstveni sistem Srbije. Srbija nije banana republika. Sve to se da provjeriti, da li su bili bolesni, da li su bili na pregledu, i da li su bili pod nadzorom doktora”.

I pored svih apela, utakmica nije prebačena, odnosno pomjerena za rok koji je razuman s obzirom na stanje ekipe. Borac je jučerašnjom odlukom postao žrtva dvostrukih aršina i nije jasno zašto se žuri sa odigravanjem meča protiv Cibone? Naime, direktor lige Milija Vojinović još nije odredio termine za dvije utakmice – susret Cedevite Olimpije i Crvene zvezde, odnosno Mornara i Igokee.

Derbi između Cedevite i Zvezde trebalo je da se odigra sredinom oktobra, ali je u poslednjem trenutku otkazan zbog prisustva virusa korona u slovenačkoj ekipi. Ta utakmica još nije odigrana, niti postoji zvanično datum kada će. Duel između Igokee i Mornara koji je prvobitno bio zakazan za 8. januar, odložen je za mjesec dana. Potom je prije nepunih nedjelju dana, bez jasnog obrazloženja, ponovo pomjereno vrijeme odigravanja, sada bez konkretnog datuma.

Pa, zašto je onda Borac primoran da desetkovan igra protiv konkurenta za opstanak u Jadranskoj ligi?

(mozzart sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.