Ðurić: Kurti je vuk u jagnjećoj koži, gura cijeli region u 1999. godinu

Ðurić: Kurti je vuk u jagnjećoj koži, gura cijeli region u 1999. godinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Aljbin Kurti okreće točak istorije unazad i živi u 1999. godini, u koju gura i cijeli region svojom nespremnošću za dijalog, željom za stvaranje velike Albanije i netrpeljivošću prema Srbima i Srbiji maskiranom u intervjuu lošim glumljenjem tolerancije i demokratičnosti.

– Njegovo pozivanje na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo je eufemizam za odbacivanje dijaloga, što je on bez ikakvog ustezanja i priznao otvoreno odričući validnost i obavezujući karakter onome što je u dosadašnjem toku dijaloga usaglašeno – navodi Ðurić u saopštenju povodom Kurtijevog intervjua za N1.

On ističe da na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu i Metohiji čak i sa plaćenom taksom.

– Najbezočnijim lažima, Srbima je uskratio pravo na formiranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno uz prisustvo i garanciju Evropske unije, izmišljajući čak da se Srbi na Kosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog Ustavnog suda kojom je koncept ZSO obesmišljen – navodi Ðurić.

On ocjenjuje da je Kurti glumio umiljato jagnje i velikog demokratu, ali, kako kaže, svakome je jasno da je on vuk u jagnjećoj koži i da pored sve agresije koju je u dosadašnjoj političkoj praksi iskazao, “u njemu bukti još neiskazani plamen latentne mržnje i nasilništva, od čega će čitav region nesumnjivo imati štetu”.

– Kurtijev nastup bio je tirada političke nazadnosti, a odbijajući da shvati savremene prilike i odnos snaga u regionu i svijetu on čitav zapadni Balkan teži da vrati u mračnu i konfliktima obilježenu prošlost – ocenio je Ðurić.

On je poručio i da će Beograd nastaviti da daje šansu dijalogu, ali da sa “čovjekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško može biti bilo kakvog produktivnog razgovora”.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *