Dukaj – Pluim: Saradnjom i razmjenom iskustava do uspostavljanja efikasne javne uprave

0

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj sa saradnicima, sastao se predstavnicima Evropskog instituta za javnu upravu (EIPA), programskim direktorom EIPA-e, Martijnom Pluimom, kao i zamjenicom direktora Evropskog resursnog centra CAF-a, Tihanom Puzić.

„Reforma javne uprave i digitalna transformacija su kompleksni procesi i 44. Vlada Crne Gore je prepoznala važnost ovih procesa u pravcu evropskih integracija“, naglasio je Dukaj.

Dukaj je rekao da su usvajanjem Strategije reforme javne uprave za period 2022-2026, preduzete pravovremene i sveobuhvatne reforme u cilju poboljšanja efikasnosti i efektivnosti javne uprave, ispunjavajući sve parametre koje treba da ima jedna javna uprava orijentisana ka građanima i koja djeluje na osnovu najviših evropskih standarda.

„Takođe želim da ukažem na odlične mogućnosti korišćenja podrške koju pruža EIPA kroz obuke, seminare, radionice, u cilju jačanja institucionalnih i administrativnih kapaciteta, koji su neophodni za reformu crnogorske administracije u pravcu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji“, kazao je Dukaj.

Programski direktor Pluim je pozdravio i ocijenio rad Ministarstva javne uprave i aktivnosti u pravcu sveobuhvatnih reformi za povećanje efikasnosti javne uprave.

„Reforma javne uprave i digitalna transformacija mogu se ostvariti kroz saradnju i razmjenu iskustava u pravcu stvaranja jedne efikasne javne uprave koja može biti primjer uspjeha, otvorenosti i transparentnosti za cio region“, kazao je Pluim.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo i očekivanje da će se saradnja Crne Gore i EIPA-e, nastaviti i u narednom periodu, kroz podršku u procesu pristupanja EU i kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i planova, posebno u pogledu evropskih integracija, vještačke inteligencije i sajber bezbjednosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.