Dugo skrivani dokumenti o Trampovim porezima predati tužiocu

0

Milioni stranica dokumenata koji pokazuju koliki je porez plaćao bivši predsjednik Donald Tramp predati su njujorškom tužiocu, nakon 17 mjeseci pokušaja da se to spriječi.

Dokumenti iz Poreske uprave (IRS) pokazuju koliki je porez na zaradu, između ostalog, Tramp platio u periodu od 2011. do 2019. i predati su tužiocu nakon što je to naložio Vrhovni sud.

Njujorški tužilac Sajrus Vens istražuje da li su Tramp, njegova djeca Ivanka, Donald junior i Erik i direktor Trampove organizacije Alen Viselberg umiješani u finansijske malverzacije.

Tramp je jedini predsjednik SAD koji je odbio da objavi koliko je platio porez, uz obrazloženje da je pod istragom Poreske uprave, iako to ne znači da dokumenta ne mogu da se objave.

Bivši predsjednik je kritikovao Vrhovni sud, a istragu njujorškog tužioca nazvao “politički motivisanom”.

“Ovo je nešto što se nikada nije desilo nijednom predsjedniku. Sve je inspirisano demokratama i dešava se na njihovoj lokaciji, gradu i državi Njujorku koju potpuno kontroliše moj deklarisani neprijatelj, guverner Endrju Kuomo“, rekao je Tramp.

Istraga se vodi i o tome da li su Tramp i njegova organizacija namjerno umanjivali vrijednost nekretnina kako bi platili manji porez ili dobili kredite sa povoljnijim uslovima.

Protiv Trampa se vodi i istraga u Džordžiji zbog poziva zvaničniku izborne komisije u toj državi i zahtjevu da mu “nađe” dovoljan broj glasova da prestigne Džoa Bajdena, koji je pobijedio u Džordžji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.