Državna revizorska institucija uništila dokumentaciju: Donijeli odluku o uništavanju 7 dana nakon izbora

0

Portal IN4S je došao do informacije da je Državni arhiv donio odluku o uništavanju arhivske građe sedam dana nakon izbora, te da je postupio po toj odluci i uništio, kako navode, „bezvrijedni registraturni materijal“ DRI za period 2004-2014 godina.

Ova informacija se našla na rješenju kojim se odbija naš zahtjev za slobodan pristup informacijama, a u kojem smo ispitivali poslovanje Zavoda za zapošljavanje u periodu dok su Zoran i Vukica Jelić bili na čelu ove institucije.

Redakcija IN4S se obratila 5. januara Zavodu za zapošljavanje i Državnoj revizorskoj instituciji pitanjima:

Molimo vas da nam dostavite tačan broj avionskih karata koje je Zavod za zapošljavanje crne Gore kupio na ime Zorana i Vukice Jelić, u periodu njihovih mandata?

Koliko od tih putovanja je bilo u Italiju i Sloveniju?

Koje su poslovne agende bile u pitanju? Opet, Italija i Slovenija.

Koliko su hotelskih aranžmana iskoristili za ova putovanja? Italija i Slovenija.

Da li su Zoran i Vukica Jelić uredno podnosili izvještaje sa ovih svojih putovanja?

Molimo vas da nam dostavite, jer su to javni dokumenti u kojima se pravda trošenje novca poreskih obveznika.

Nakon tehničke procedure, u kojoj su službenici ZZZCG i DRI iskazali svoj profesionalizam u komunikaciji sa medijima, iz ZZZCG su dobili odgovor da:

 

Podsjećamo, Zoran Jelić je nakon afere „Snimak“ u kojoj je glavni akter i ideolog čuvene parole „jedan zaposleni, četiri glasa“, skrajnut i nagrađen imenovanjem za senatora u Državnoj revizorskoj instituciji.

Zoran i Vukica Jelić, supružnici, naslijedili su jedno drugo na poziciji direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a u jednom periodu je Zoran Jelić, nakon „silaska“ sa funkcije direktora, bio poslanik DPS, ali i ostao savjetnik svojoj supruzi u ZZZCG i za to uredno dobijao naknadu.

UNIŠTAVANJE dokumenata – strah od otkrivanja nepočinstava bivše vlasti

Skandal uništavanja dokumentaciju u DRI, koji je naš portal otkrio, nije izolovan slučaj, nego smo svjedoci da se po istoj matrici ponašaju i u ostalim institucijama.
ANB na Žabljaku uništavala tajna dokumenta sa NAJPOVJERLJIVIJIM informacijama

Postoje dokazi da su službenici Agencije za bezbjednost (ANB) uništavali materijal te tajne službe saopšteno je  iz bezbjedonosnih krugova.

Sagovornik  tvrdi da su u pitanju dokumenta sa najpovjerljivijim informacijama, koje nijesu prošle zvanične tokove.

U pitanju su mjere nadzora bez odluke suda i najveći dio materijala je uništen, kazao je izvor „Vijesti“.

Tvrdi da navodno postoje dokazi da su službenici ANB takve podatke uništavali na Žabljaku, neposredno posle parlamentarnih izbora 30. avgusta.
Generalni sekretar Vlade: Nestala dokumentacija o kreditima i stanovima funkcionera bivšeg režima

Iz Generalnog sekretarijata Vlade nestao je dobar dio dokumentacije koji se odnosi na dodjelu stanova i kredita pod povoljnim uslovima funkcionerima, saznaje Dan.

Osim u zgradi Vlade, dokumentacija se ovih dana traži i u Ministarstvu odbrane, resoru koji je vodio bivši predsjednik Komsije za stambena pitanja Predrag Bošković.

Da dokumentacije nema Danu je potvrdio generalni sekretar Vlade i sadašnji predsjednik Komisije za stambena pitanja Božo Milonjić, koji navodi da su našli zaključke, odluke i rješenja, ali, kako ističe, „nema najbitnije stvari, zahtjeva i propratnog materijala, koji je polazna osnova da neko aplicira za stan”.

On kaže da su ti zahtjevi ključni jer se tako dokazuje da li neko ima nekretninu ili nema, te da li ima pravo na pomoć od države.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.