Drecun: Tači i Kurti u “tihom ratu” oko toga ko će voditi dijalog Beograda i Prištine

0

U Prištini se vodi politička borba između premijera i predsednika privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija i Hašima Tačija oko toga ko će od njih dvojice voditi nastavak dijaloga s Beogradom, ocenio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

On je na TV Pink rekao da poruku Tačija američkom predsedniku Donaldu Trampu u kojoj mu je zahvalio na pažnji koju je posvetio Kosovu i najavljujući da će konačni sporazum sa Beogradom biti postignut uz pomoć SAD, upravo vidi kao njegov “pokušaj da ostane u igri”.

– Tači podseća Trampa da on treba da nastavi da vodi razgovore s Beogradom, ako do toga dođe, kao i da je on neko ko je predvidljiv, poslušan i da prihvata američke sugestije, a da je, drugim rečima, Kurti nepredvidljiv. Ova poruka je pokušaj Tačija da ostane u igri – rekao je Drecun.

S druge strane, ocenio je, Kurti pokušava da “istisne” Tačija iz dijaloga Beograda i Prištine i da preuzme sve u svoje ruke.

Drecun primećuje i da se samo angažovanjem SAD prave koraci u poboljšanju odnosa Beograda i Prištine, dodajući da je uticaj SAD na Albance znatno veći od EU.

– SAD mogu da izvrše jači pritisak na Prištinu da se ukinu takse (na srpsku robu). EU nije uspela da natera jednu od strana da ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, odnosno, nije uspela da natera Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština. EU nije napravila ni milimetar pomaka ka ukidanju taksi, bez obzira što su davali takve izjave – naveo je Drecun.

Zbog toga je, dodaje, autoritet EU “žestoko” narušen i ona, ističe, mora iznova da se dokazuje i da potvrdi svoj autoritet kao medijatora u dijalogu Beograda i Prištine.

Drecun se osvrnuo i na sve češće izjave zapadnih analitičara, novinara i političara da bi Srbija trebalo da odustane od politike povlačenja priznanja Kosova kako bi Priština ukinula takse, navodeći da to nije prihvatljivo i da je to pokušaj da se nametne “nova realnost” i napravi neki reciprocitet.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.